„Тайната на зловещия скелет“ („Островът на приключенията“ – Книга 6) на Хелън Мос

Нова ваканция, нови загадки

1-209439_b

   Какъвто и да е един читател, той би се почувствал прекрасно, ако поредицата, която чете, не пресъхва откъм идеи и върви стремглаво към нови върхове. В „Островът на приключенията“ Хелън Мос нито за миг не отпуска повода и вещо разказва пленителни истории, които не намаляват своята сила. Повтарял съм го и преди, но едва ли някой ще ме обвини, че се вълнувам. Едно време четях такива приключенски романи, които спокойно вълнуваха и любителите на класиката, макар традиционно да се препоръчваха за деца. Все пак към по-съвременните детски поредици я има невидимата спирачка за някои теми като скалпиране, придружено с щедро визуално пиршество, и други подобни, но това пък развихря въображението и доставя други идеи. „Тайната на зловещия скелет“ („Фют“, 2017, с превод на Юлия Спиридонова-Юлка) влиза достойно като част от поредицата и насочва хлапаците към нова загадка. Дестинацията е малко селце с малко поводи за развлечения, но пък си имаме цяла банда детективи, които се съмняват във всичко. Така дребните неуредици водят до пресни следи към истински престъпления. Не ме питайте къде в случая е полицията. 😃 Тя има сложната задача да премине първо през законовите норми. А децата са си деца – от време на време стават страшно пъргави, когато им предстои приключение. 🙃

Макар предната ваканция да е свършила, естествено идва нова. Предубеждението към Касъл Кий вече липсва и двамата братя хукват към нови приключения. Имат си леля, която ги гощава (ако не пише в момента романтични истории, разбира се) и приятели като дейната в разследванията Емили и нейното способно на подвизи куче Дрифт. Компанията се събира тъкмо навреме за местния празник с маскиране, но забавата бързо донася поредните подозрения. В една ферма са изпуснати зайците, моряк се тръшка заради пробитите си лодки, а наоколо се вихри някакъв скелет с потенциално опасни идеи. Скоро нещата придобиват апокалиптични размери, особено заради отраканата репортерка, готова на всичко, за да напише достоен за награда репортаж. Хелън Мос спокойно изплита интригата, но без да спира устрема на нашите герои, които по детски изживяват всяка своя стъпка към порастването. Няма как двама братя да не искат да се съревновават, а пък момичето да не развихря своите мечти. Опасностите са си съвсем действителни, затова смелостта и страха винаги ходят ръка за ръка. Битката е винаги между доброто и злото.

От две-три книги насам усещам как ме обзема очакването какво ще се случи нататък. Това става съвсем естествено при добре разказаните истории. Вижда се, че Хелън Мос е способен автор и умее да „влиза под кожата“ на хлапетата. Самият аз, при предоставена възможност, препоръчвам книгите от поредицата, наблягайки на добрата структура и липсата на лесни решения в разследванията. Децата лесно усещат, когато им предлагат неатрактивни за тях книги. Към ден-днешен изборът е богат, така че едно посещение в книжарница би доставило истинско вълнение на всички. Аз определено ще продължа с поредиците, които стават все повече, опаковани в прекрасни издания.

Оценка от Книжен Петър: 4.6 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s