„Тайната на възкръсналия от вълните“ („Островът на приключенията“ – Книга 8) на Хелън Мос

Спасителна акция и рок легенди

1-456765

 Засега тази е последната преведена книжка от детективската поредица „Островът на приключенията“ и трябва да мисля за нова. Като се огледам, не е като да нямам избор, но се надявам следващата да е също толкова въздействаща и забавна. Ако питате хлапетата какво искат да четат в свободното си време, трябва да се постараете вниманието им да бъде превзето изцяло. По мое време нямаше дълги поредици и постоянно се налагаше да издирвам подходящи за мен книги. Така да се каже, сам си препоръчвах и обикновено успявах да намеря достатъчно интересни. Сега има купища, само трябва малко любопитство и читателска култура. Тук Хелън Мос е успяла да намери формулата. И „Тайната на възкръсналия от вълните“ („Фют“, 2017, с превод на Юлия Спиридонова-Юлка) притежава магията да настройва към приключения. Ако имаш усет към загадките, няма как да останеш с празни ръце, дори да си попаднал на тихо и спретнато място, където е рядкост да забележиш нещо нередно. Е, тук няма опасност да ти се налага да скучаеш.

Лесно се мързелува през ваканция, но не това е задачата на младите ни детективи. Естествено в Касъл Кий не се случва кой знае какво, така че човек трябва да бъде внимателен за потенциални следи. Джак, Скот, Емили и кучето Дрифт обикновено сами разбират за нередности, които трябва да се разследват и не е толкова трудно да се навият. Трудното идва, когато намериш потенциална жертва на престъпление, но тя не си спомня нищо, дори как се казва и защо се намира точно на това място. Макар всички да се готвят за посещението на рок легендите и концерта, на нашата група им се налага да импровизира в разследването, за да приключи бързо и да се настани на първите редове като истинските почитатели на класическия рок. Въпросът сега е къде в тази история се намира господин Хикс и защо има толкова много неизвестни около него. Тук със сигурност ще помогнат дедукцията и предположенията. Остава само всичко да бъде проверено, за да не стане някоя грешка. Моментът на истината предстои, но първо трябва да се случи забавната част с приключенията.

Ако ти липсват забавни моменти, създай си ги сам. Номерът е непременно да включиш и ума, и тялото. Колкото е по-заплетено, толкова е по-забавно. За хлапетата, почти навлезли в тийнейджърска възраст, истината си има няколко страни. Хелън Мос не спестява трудностите, не пренебрегва раните и изобщо не избягва опасните ситуации. Ако живееш в свят на възрастни с проблеми, то трябва да очакваш и много трудни моменти. Поредната книга на високо ниво, макар и предназначена за млади приключенци.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s