„Училищни ‘убавци“ („Сбогом, дневнико!“ – книга 3) на Ненко Генов

Тревоги с престъплението

1-234664_b

   Най-малкото, което може да се случи с оформящата се прекрасна поредица, е излизането на трета книга. Това определено не е случайно, защото този тип истории привличат хлапаците, а те имат определени изисквания и настройки, които не винаги се задоволяват от четене. Не само трябва да е забавно, но и да има връзка с това, което преживяват и изпитват. Ще предупредя отново, че и героят петокласник в книгата има доста претенции към писането и четенето, но пък един дневник е прекрасно начало, макар словосъчетанието „Сбогом, дневнико!“ да не говори точно това. 😁 Ако питате мен, винаги има някакви тайни, за които е необходим по-различен подход. В „Училищни ‘убавци“ („Хермес“, 2022) ситуацията дотолкова се усложнява, че това място за споделяне отново се оказва необходимо. Представете си, че трябва да се превърнете в престъпник, за да предотвратите едни нередности в училище и имате насреща един истински такъв, способен да се прикрива толкова съвършено, че години наред почти никой да не подозира за това. Включете в уравнението романтична история и гледайте как напрежението се покачва.

Какво по-хубаво за един хлапак е да намери златната среда в училище. Нашият герой се е адаптирал добре, т.е. от време на време хитрее, за да не му се налага да попива прекалено много знания, разполага с приятели и има кого да обича. Останалото се напасва според ситуацията. Но не така мисли Крис, година по-голям и с претенции да стане най-големия ‘убавец в училището. Но тревогите не идват от популярността му, а защото се оказва още по-хитър и подмолен. Ако останалите ученици просто не харесват определени учители, то Крис има друг подход към връщане на нараненото си самочувствие. На прицел е г-жа Добрева и нещата лесно могат да излязат извън всякакви граници. Нашият герой също е въвлечен, не само заради почти отнетата си приятелка, а и защото му се налага да престъпи закона, за да спаси положението. Никак не е лесно да измамиш професионален измамник, така че винаги трябва да си готов за доста реалистично приключение. Тук Ненко определено е богат на идеи. Забърканата каша включва най-различни характери, с които трябва да се намери общ език, повече шеговити препратки и най-вече почти невъзможна ситуация за разрешаване.

Определено третата книга ще е същинско удоволствие за хлапаците, които се престрашат да продължат с перипетиите на нашия герой. Както се казва, животът не е само смях и забавления, но и не е необходимо да ставаме прекалено големи фаталисти. Освен това винаги има възможност човек да се включи в някоя благородна кауза, независимо на каква възраст е. Популярните QR-кодове отново са на линия за младите любопитковци. Те препращат към допълнителна информация относно някои теми и са прекрасен пример за възможностите на интерактивните книги. Трябва да поздравим Ненко Генов за смелото начинание и да му пожелаем нови приключения с вече любимите герои.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

1 – „Сбогом, дневнико!“
2 – „Планински патаклами“
3 – „Училищни ‘убавци“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s