„Плюшеното приключение“ на Благой Д. Иванов

История за приятелството

1-232262_b

 Какво по-хубаво от едно приключение, в което смелостта и приятелството са доказателство за всичко истинско в живота! Тази малка и красива книга неочаквано се намести сред всички останали, макар да предпочитам друг тип истории за деца. Тук ме привлече името на Благой Д. Иванов, популярен основно като кинокритик и приятел на хоръра. Ако ме попитате дали съм изненадан, ще отговоря отрицателно. В литературата има доста примери за автори, пишещи основно за възрастни, които изведнъж ни изненадват с детска книга. Дори има цяла поредица на книжния пазар. Понякога те са планирани, друг път просто изскачат неочаквано, резултат от някаква мъглява идея, която придобива все по-ясни очертания. Но истината е, че настоящото издание съдържа една прелестна история, която би се харесала и на по-големите читатели, стига да не са забравили собствените си перипетии като хлапета. „Плюшеното приключение“ („Сиела“, 2021) е симпатична история, повод за всяко хлапе да потърси собствените си силни страни и да поеме смело по пътя на живота. Никога не е твърде лесно, затова винаги има нужда от правилни решения. А защо има нужда от такива книги? Нали всички сме се нуждаели от поне едно вълшебство, което да ни води през всички изпитания. Според мен децата биха приели с радост тези герои.

Ето ни в центъра на историята. Знаете ли къде отиват всички непотребни вещи, когато остареят или престанем да ги харесваме? Нашите герои са плюшени играчки, озовали се на бунището. Хейли е белуга, Тутето е кученце. Както всички играчки, и те се стараят да са тихи, за да не разкрият тайната им. Но сега се нуждаят от нещо друго – да открият собственото си призвание, за да бъдат щастливи. Срещата им е първото вълшебство. Следващото ще трябва да почака, защото се намира далеч извън бунището и се налага да изминат дълъг път. Докато се опознават, те разбират колко важно е да имаш приятел. С приятелството идва краят на самотата и страхът от непознатото бъдеще. Съвсем логично пътят им е препречен от опасни чудовища, хитри калпазани и моменти, в които трябва да се прояви смелост. Всичко това е поднесено с подобаващо внимание към вечните перипетии на подрастващите и тяхната неугасима страст да разберат как функционира света около тях. Така разказана, историята е сладка, но не наивна – все пак това е Благой Д. Иванов, а той знае как да „претегля“ страховете и да влага съответното напрежение.

Нещо като приказка, нещо като притча, или просто приключение, тази книга е чудесна, идейна и с много послания, които биха замислили не само децата, но и възрастните. Подкрепям напълно подобни истории, защото никога не трябва да забравяме кое всъщност е важно за нас и всички около нас. Във всеки един момент могат да се случат какви ли не проблеми и опасности – това е част от живота. Затова имаме нужда един от друг и искаме да бъдем заедно. Това е приятелството.

Оценка от Книжен Петър: 4.3 / 5

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s