„Васко да Гама от село Рупча“ на Братя Мормареви

Морето, мечтите, приятелството

1-203650_b

   Поколенията се сменят, а годините променят перспективите и носят все нови и нови предизвикателства. Но детството си е детство и почти винаги преминава бурно, с много вълнения и битки, които трябва да развият в младите воля и достойнство. И винаги е сложно, поне докато не дойде моментът за команда „Пълен напред!“ и новоизградената личност да вземе властта над собствените си чувства, идеи и желания. Но това е прекалено сериозно… Ако става въпрос за Братя Мормареви и техните прекрасни книги за млади читатели, детството придобива вълшебна окраска, неподвластна на времето и промените. Затова никак не е чудно, че точно те се четат с незатихващ интерес и предават от родители на деца. Това са любими книги от моето детство и лесно биха се превърнали в любими на днешните деца, заради същите тези предизвикателства на живота, които не допускат бягство от приключенията. „Васко да Гама от село Рупча“ („Сиела“, 2016) има почти съвършен ореол и е чудесен пример за изпитанията и взетите решения. Дали си честен или послъгваш, дали имаш силата да превъзмогнеш моментните трудности, да подадеш ръка на приятел и сам да изпиташ горчивината на неуспехите – това е реалността, с която трябва да се сбориш, за да постигнеш мечтите си.

Искате ли приключения? Васко е момче в невралгична възраст, когато промените не са само физически. Той се гордее с баща си, който пътува с кораб и обикаля света, има един истински приятел и мисли за момичето на мечтите си. А да живееш в морски град е толкова вълнуващо! Затова е съвсем естествено да искаш за пътуваш, да бориш вълните и изпиташ вълнението на моряка. Всичко започва с една продънена лодка. Васко, Евгени и Фори нямат търпение да възстановят лодката и да правят курсове из околностите. Дори я кръщават на момичето, което харесват и тримата – Августина. Идеята е добра, но тя предизвиква повече проблеми, отколкото могат да осъзнаят. Все пак веднъж завинаги трябва да решат конкуренти ли са или истински приятели. Васко има най-голяма нужда да се докаже и да се почувства достоен. Един бас променя всичко и тримата разбират, че няма измъкване. За да продължиш напред, трябва да се докажеш.

Книгата на Братя Мормареви е истински забавна, не само заради колорита на персонажите и свежите ситуации, а и защото не робува единствено на традиционните за детската литература послания. Разбира се, тях ги има в изобилие, но тук са намесени достатъчно препратки и от света на възрастните. Силата на книгата е в богатството на характерите. Авторите са изградили цялостна проекция на героите си, често отнемайки основната роля на децата. Според мен аудиторията на книгата е далеч по-широка, макар да стои по рафтовете, предназначени за млади читатели. Разбира се, като дете съм се вълнувал предимно от седмокласниците, но след поредното четене съм приятно изненадан от влиянието, което постига романа сега. Беше ми от любимите тогава, продължава да ми е любим и към ден днешен.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Реклама

3 мнения за “„Васко да Гама от село Рупча“ на Братя Мормареви

  1. Pingback: „Войната на таралежите“ на Братя Мормареви | Книжен Петър

  2. Pingback: „Лили“ на Братя Мормареви | Книжен Петър

  3. Pingback: „Мъже без мустаци“ на Братя Мормареви | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s