„Тайнствените конници“ („Криминалните загадки на Леонардо“ – книга 1) на Алфред Бекер

Фантазиите на Леонардо

1-6543234

 Веднага ми допадна идеята на автора за детска историческа поредица, свързана с идеите и изобретенията на Леонардо да Винчи. Естествено, този Леонардо е още десетгодишен хлапак и всичко, което му се случва, изглежда точно като приключение, пълно със загадки и много проблеми от всякакъв характер. Не ми беше трудно да си представя възможното детство на такъв гений, но пък имаше доста приятни изненади по време на четенето. Представете си малко селце, в което дребни търговци и занаятчии се опитват да изкарат прехраната си, а едно малко момче постоянно задава странни въпроси, провежда експерименти и си търси белята. 😃 Това е прекрасен сюжет за детска поредица, а като включим фигурата на Леонардо, нещата придобиват епични размери. „Тайнствените конници“ („Фют“, 2022, с превод на Десислава Лазарова) е едно чудесно начало, което би развихрило фантазията на повечето хлапаци. Самият аз не усетих кога историята ме погълна, макар вече трудно да се изненадвам от подобни сюжети, предназначени за деца. Авторът се е справил удивително добре и липсата на илюстрации изобщо не намалява удоволствието от четенето.

1462 година. В селцето Винчи между Флоренция и Пиза всичко би трябвало да е спокойно в мирна обстановка. Наоколо почти нищо не се случва, освен типичните дейности на обикновените хора, които работят и не мислят за сложни неща. Но точно тук се ражда Леонардо – типичен любопитко и с толкова богата фантазия, че хората веднага го обявяват за особняк и предпочитат да не им се мярка пред очите. Ако не внимава, момчето лесно би си навлякло неприятности, защото богобоязливите му роднини и съседи чакат и най-малкия повод да обявят някой за слуга на Дявола. Каквото учили – учили, всички странности и неща без обяснение отивали в графата „опасно!“ Самият Леонардо е постоянно разсеян и зает с нещо: дисекция на малки животни, забъркване на странни течности и рисуване на гигантски бойни машини, които всеки крал би пожелал да има на бойното поле, стига да знае, че могат да се построят. Проблемът е, че никой не разбира защо се занимава с това. Дори приятелите му Карло и Джана, макар от време на време да виждат и полезната страна. По това време в местната странноприемница се настанява тайнствен чужденец, когото всички наричат Португалеца. Той се оказва доста неразговорлив и предпочита да се крие в стаята си и да работи над нещо тайно. Освен това го посещават неизвестни конници, които доста усложняват загадката. С това привлича вниманието на хлапетата и те решават да разкрият тайната му. Умът на Леонардо веднага влиза в действие. Изглежда има да се случва нещо непоправимо и с трайни последици, така че трябва да се вземат мерки.

За мен това е прекрасна първа книга от поредицата! Хлапаците имат не само повод да научат за изобретателя Леонардо да Винчи, но и да се впуснат в приключение, което да им помогне да опознаят историческия период, важните личности по онова време, порядките и т.н. Криминалната нишка е като подарък за любопитните, онези с многото въпроси и опити да научат за света колкото се може повече. Леонардо може да им даде този начален тласък. Тук може да си поговорим дори за пакостите и непредвидените инциденти, но това ще го оставя на младите читатели, които са решили да прочетат поредицата. 😉 Аз веднага захващам втората книга.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Реклама

Едно мнение за “„Тайнствените конници“ („Криминалните загадки на Леонардо“ – книга 1) на Алфред Бекер

  1. Pingback: „Мистериозното отвличане“ („Криминалните загадки на Леонардо“ – книга 2) на Алфред Бекер | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s