„Мистериозното отвличане“ („Криминалните загадки на Леонардо“ – книга 2) на Алфред Бекер

Приключения и опасности

1-46432345

   След като останах приятно изненадан от първата книга за малкия Леонардо и неговите изобретателни решения в разследването на загадки, веднага се насочих към втората. Изглежда Алфред Бекер напълно покрива условията, в които една детска книга трябва да задоволява любопитството на младите читатели и да поддържа интереса им. Приключенията са едно на ръка, но тук са вложени доста любопитни факти и, естествено, въображение. Леонардо е просто едно хлапе, което трябва да живее в средновековни условия и да стане онзи гений, познат на всички. Така да се каже, ако някой иска да се развива, трябва да се докаже. „Мистериозното отвличане“ („Фют“, 2022, с превод на Десислава Лазарова) носи още повече приключенски дух, интриги и опасности. Селцето Винчи вече е твърде тясно за мащабни разследвания, така че е време за перлата по онова време – Флоренция, град с много лица, но и възможност за малкия любопитко да развие достатъчно усета си към изкуството. Междувременно се случват твърде опасни събития, затова трябва да се внимава много. Ето ни в центъра на поредното предизвикателство.

Все пак е 1462 година и важните градове имат гигантски стени и укрепления. Но Винчи е просто селце и последната преграда с дивото, изградена по римско време, отдавна е послужила за заздравяване на шепата къщи в него. За опитите на Леонардо си трябва солидно пространство, затова той излиза редовно на разходки. Понякога експериментите се увенчават с успех, но има и неприятни моменти. Докато изучава силата на Слънцето, пламва пожар, който привлича местните разбойници. Леонардо и приятелят му Карло са отвлечени и спуснати в яма, за да чакат съдбата си. Там срещат Лука – богаташко хлапе, което очаква родителите му да платят откуп. Ето възможност умното момче да измисли план за бягство. Но това се оказва само началото на почти епична история и голям заговор, който ще въвлече много от знатните личности на Флоренция. Бекер следва поривите на фантазията си, за да включи младите си герои в интригите на времето. Наред с това поднася на Леонардо още от тайните на изкуството и го придърпва все повече към мечтаната кариера. Полезното и приятното се допълват, така да се каже.

Докато в първата книга има куп забавни моменти, достатъчно приятни на един читател, за да поддържа интереса му, втората е изпълнена и с много напрежение и тайнственост. Светът винаги е бил пълен с проблеми за разрешаване, така че трябва да се проявява достатъчно съобразителност. Леонардо е притегателен герой, който умее да вдъхновява. Тук примерите за това са много. С удоволствие бих препоръчвал поредицата на Алфред Бекер. Какво по-хубаво от това едно дете да повярва във възможностите си и да направи света малко по-добър.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

  1. „Тайнствените конници“
  2. „Мистериозното отвличане“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s