„Изгубеният рай“ („Пътуване през времето“ – книга 1) на Ерик-Еманюел Шмит

Свидетелят на историята

1-234926_b

 Не съм чел достатъчно от Ерик-Еманюел Шмит, но тази книга ми направи силно впечатление още със самото си излизане. Всъщност тя е първа част от възхитителен роман в осем тома, който трябва да премине през епохи и събития, през развитието на човечеството и самото време, за да осмисли ролята на нашия вид. Звучи високопарно, но мен винаги са ме привличали подобни творения. Ако си писал десетилетия и имаш създадена концепция, която те е вълнувала постоянно, съвсем логично е да дадеш началото на нещо толкова епично. В живота на всеки има ретроспекция – оценка на свършеното, добрите и лошите страни на събитията, взетите решения и смисълът на щастието като нещо основополагащо за един индивид. Това е идеята за героя Ноам и неговото пътуване през годините, съпътствано от щастие, тревоги, открития и изводи. Преминал през хилядолетията като странник, той ще се озове на прага на Свършека и ще разкаже своята история, преплетена с тази на човечеството като вид. Докато това творение очаква третия си том, погледът е устремен към неговото начало – „Изгубеният рай“ („Леге Артис“, 2022, с превод на Зорница Китинска).

Приказката започва хилядолетия назад, насред един своеобразен рай, сред природните красоти и опасностите, които дебнат племенните общности в края на неолита. Част от ловците и събирачите се устройват в малки селца и ограждат свой личен свят около Езерото – единственото им познато място, обсебено от митологични богове и духове. Това единение с природата дава своите плодове, но и затваря всяка възможност за промяна. В този свят Уседналите са примерните слуги на божествата, а Ловците – нечовешки проявления на злото, от които те се страхуват и пазят. Ноам израства под лоното на велик старейшина, който ръководи най-процъфтяващото селище и гледа към бъдещето с високо вдигната глава. Но това е и семейна история, пропита от десетилетия на тайни, очакващи да разбунят здраво скрепената общност. Сред тази предначертана идилия, Ноам среща любовта, но не тази в семейното гнездо, а дивата и необуздана любов, предвестник на всички проблеми. Съвсем скоро тази надежда за щастие ще премине през бурята на племенните страсти и ще превърне младия мъж в беглец от общността. Но наглед прозаичните човешки проблеми ще срещнат истинското бедствие – природен катаклизъм, способен да заличи райското кътче. Шмит дава не само глас и тяло на живота в неолита, но и проследява събитие, съхранено под формата на библейски разказ, а по-късно и като част от научни изследвания за онази епоха. Препратките и сравненията стават особено колоритни, ако самите ние търсим потвърждение на собствените си подозрения.

За да се случи тази книга, Шмит дарява героя си с безпрецедентно безсмъртие. Митологията на случващото се е подпомагана от съвършения разказвач, част от всички важни събития и свидетел на историята на човечеството, способен да навърже с препратки времевата линия и да послужи като летописец. За времето на неолита този прийом дори се връзва с физическия и духовен свят на древните хора. Почти скрита фентъзи нишка преодолява жанровите ограничения на историческия разказ и го прави наистина интригуващ. Става въпрос за обсебената от божества и духове природа, „облагородяването“ на смъртта като част от смисъла на съществуването, душата, преплетена с божествения промисъл. Това не пречи разказът да обосновава всяка своя „приумица“ чрез честото прескачане през епохите, за да осмисли похода на човечеството към своята цел.

Чисто художествено текстът не дава причина за някаква особена възхита, но това явно не е целта на Шмит. Преминаването през времето се превръща в пътуване на човека към неговите цели и идеали, осъзнаването на промените и бавното му отдалечаване от природната му същност. Явно всеки следващ том ще дава насоки в тази посока. Историята в действителност е интересна и от гледна точка на науката, която се стреми да запълни липсващите парчета от този отдалечен период. Много съм любопитен как ще бъдат представени другите епохи и каква ще бъде символичната оценка на автора.

Оценка от Книжен Петър: 4.5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s