„Кражбата на водния знак“ („Криминалните загадки на Леонардо“ – книга 4) на Алфред Бекер

Леонардо и разбойниците

1-74567654

   Неусетно стигнах до края на четвъртата книга от поредицата „Криминалните загадки на Леонардо“ и бих казал, че никак не е скучно, когато имаме за герой един бъдещ гений. Не че и сега настоящото хлапе крие способностите си от света, макар реално да постигне славата години по-късно. „Кражбата на водния знак“ („Фют“, 2022, с превод на Десислава Лазарова) със сигурност покачва нивото и се настанява в бизнес класата. Защо бизнес? Ако живееш близо до Медичите и банките им, лесно придобиваш представа за живата конкуренция на търговците в град като Флоренция. Дори проектираната от Леонардо прословута машина за въртене на печено месо би придобила значение в подобна среда. 😃 В тази книга напрежението видимо се покачва, като Бекер не спестява подробности относно мръсните номера и лошите намерения на престъпниците. Говорим за детска книга, но това не изключва истинското приключение, гарантирано от крадци, измамници и въоръжени с аркебузи страшни мъже. Какво по-хубаво като история за млади читатели?

Леонардо е пълен с идеи и редовно ги нахвърля на хартия. Той още не знае дали някои от тях ще послужат за нещо в бъдеще, затова съхранява всичко, докато не се появи прекрасна възможност за реализация. Проблемът на онези времена е трудното сдобиване с хартия. Ако не си достатъчно богат, просто си мечтаеш за нея, дори да знаеш, че тя се произвежда от ненужните парцали на околното население, решило да си закупи нови дрехи. 😅 Наскоро и Гутенберг се е проявил, като неговата печатна преса е напът да измести преписващите на важни книги. А около Флоренция мелниците за зърно се превръщат в производствени бази за хартия. В тази обичайна за времето си идилия, банда крадци отмъкват матрицата за водния знак на банката на Медичите, чрез която се обезпечават хартийките, наречени банкноти. Положението на производителя става отчайващо, но пък наоколо винаги е Леонардо, за да разследва подобни нередности. Понякога наистина трябва да си хлапе на десет години, за да не те вземат на сериозно, което пък позволява да се промъкваш навсякъде. Приключението на момчето и неговият приятел Карло започва насред престъпници и хитри машинации. Може да не вярвате, но това си е истински детски трилър. Алфред Бекер добре е разбъркал картите, остава само Леонардо да измами истинските злодеи.

Тази се оказва най-добрата книга от поредицата, а остават още две. Стана ми особено приятно, че Бекер не подценява младите си читатели и им доставя солидно количество знания за времето на Леонардо и Медичите. Е, изоставяме за малко художниците и артистичните личности, но пък направихме истински поход в средите за производство на ценна хартия. Естествено, нашият герой прави опит да замени парцалите с дървесина… Това явно ще е част от друга история. Не мога да кажа нищо против книгата, затова продължавам със следващата.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s