„Тайната на алхимика“ („Криминалните загадки на Леонардо“ – книга 3) на Алфред Бекер

Загадката с винсентовото синьо

1-168283_b

   Младежката история на Леонардо от Винчи трупа все повече доказателства, че става въпрос за онзи гений, когото всички познават по име и талант. Бекер съвсем явно подсказва какво би могло да е бъдещето на малкото момче в поредицата си. Годината е 1462-а и нещата за героя вървят по най-трудния начин, макар от ума му да излизат куп идеи за изобретения, които би трябвало да постигнат феноменален успех. Но пък Леонардо е още на десет и не е от богаташите на Флоренция, затова ще трябва да изчака по-зрелите си години и подходящите условия. Историята продължава с поредната криминална загадка, напълно в стила на времето си. „Тайната на алхимика“ („Фют“, 2022, с превод на Десислава Лазарова) дава още насоки за живота по онова време, но и доставя нови герои и ново приключение. Хлапаците със сигурност ще се заинтригуват от тогавашните крадци и побойници. 😃 След първите две книги, тази ми се стори дори още по-интересна. Като включим художниците, алхимиците, благородните особи с властови амбиции и градската стража на Флоренция, някак завиждам на тези, които ще се изненадат приятно, ако се доверят на поредицата.

Въображението е особено полезно, както научава Леонардо, докато се опитва да възпроизведе всичките си идеи. Естествено това е много трудно, когато си на десет и наоколо има възрастни с безброй поучения на уста. Дядо му е особено придирчив към „огнените“ му проекти, но това е съвсем естествено. Този път момчето се заема да експериментира със симпатично мастило. Недоверчивите му приятели доста го подиграват, но все пак има постигнати резултати. Точно по това време един алхимик се е заселил във Винчи и продава на художниците уникална боя, наречена от всички по името му: „винсентово синьо“. Тя се оказва толкова важна, че никой не си представя небе, което да не е нарисувано с нея. Винсенте вижда в Леонардо неоспорим бъдещ талант, затова решава да му завещае тайната рецепта за боята си. Но въпреки всички взети мерки, рецептата е открадната. Като достоен наследник, Леонардо ще се заеме с издирването на престъпника. Следите водят не къде да е, а при ателиетата на художниците и особено онези, които са спечелили проекти в дворците на благородниците във Флоренция. Бекер следва добрия си подход от първите две книги, за да сътвори едно чудно приключение, но и да запознае младите читатели с живота и трудностите по времето на едни от най-добрите художници, раждали се на земята.

Поредната увлекателна и правдива книга на автора. Изглежда детските поредици с криминален привкус са доста популярни, защото съм се настроил за още цели пет. Тази има всички качества да се превърне в любима на хлапетата, не само заради приключенския заряд, но и защото запознава с историята като вплита в сюжета си известни личности. Кой не би искал да си представи един малък Леонардо, който замисля картина като Мона Лиза, прави чертежи на летателни машини преди дори някой да ги е сънувал и експериментира с чисто научен метод? Полезни книги, с които ще продължа напред.

Оценка от Книжен Петър: 4.5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s