„Черната смърт“ („Криминалните загадки на Леонардо“ – книга 5) на Алфред Бекер

Чумата идва

1-7654334455

   Явно е страшно вълнуващо да познаваш Леонардо да Винчи, особено като десетгодишно хлапе, защото около него все се случват интересни неща, като например дисекция на животни, изобретяване на странни машини и опасни изпитания. Поредицата с криминални загадки върви прекрасно, така че и най-придирчивото хлапе би я прочело докрай. Предпоследната книга също дава заявка за истинско приключение, не само заради различното време, но и мащабите. В „Черната смърт“ („Фют“, 2022, с превод на Десислава Лазарова) се запознаваме с епидемиите от чума, върлували през определени периоди, по-лоши дори от война, защото заличавали села и градове. Страховете на хората да не се заразят били толкова силни, че ги принуждавали да „потушават“ заразата с огън. Но това е детска книга и няма логика да е наистина прекалено страшна, затова Бекер е изградил от нея ново приключение, което стига чак до портите на великата Флоренция от времето на нашия герой. Не мога да кажа друго, освен че това е поредната добре развита история. Щом и аз се захласвам толкова много, значи говорим за нещо специално.

През 1462 година още никой европеец не се е похвалил, че е открил Америка, но затова пък десетгодишния Леонардо да Винчи не престава да открива различни неща с безупречната си логика. Но в тези времена всеки се старае да ти забрани да си по-различен и да ти идват „странни“ идеи. Добре де, все още повечето изобретения са просто сложни чертежи и машината за печене на месо трябва да се преправи, но това никак не намалява любовта към иновациите. Идва и моментът, в който великия Козимо де Медичи ти става приятел и те кани да му разгледаш колекцията от ценни стари ръкописи. Точно тогава Леонардо вижда старинен египетски ръкопис и започва да разгадава странните знаци, с които е пълен. Докато това се случва, наоколо плъзват слухове за върлуваща чума. Всички във Винчи са щастливи, когато ги посещава пътуващ лекар, който обещава предпазване и излекуване от болестта. Главната атракция са ценните мумии на свещени птици ибис и тяхното лечебно влияние. Какво ли не прави страхът с хората… Леонардо винаги е готов да се съмнява във всичко, затова предприема риска да провери дали наистина има лек срещу чумата. Бекер предвидливо въвежда все познати по онова време събития и изгражда около тях чудесни истории за любопитните хлапаци. Разбира се, всичко се навързва достатъчно добре, за да послужи за любопитно криминално разследване.

С удоволствие констатирам, че доста от днешните детски книги са изключително интригуващи и носят съответното забавление на младите читатели. Какво по-хубаво от интелигентно написани книги, от които се трупат знания и се развива въображението? Самият Леонардо е достатъчно ценна личност като герой навсякъде, така че поредицата да изглежда достатъчно привлекателна. Явно Бекер си знае работата – всяка от книгите не оставя и миг спокойствие за читателите си. На мен пък ми е време за последната.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s