„Свещеният меч“ („Криминалните загадки на Леонардо“ – книга 6) на Алфред Бекер

Краят на света

1-765433555

   Неусетно стигнах до края и на тази поредица. Шест книги – шест вълнуващи криминални загадки от света по времето на Леонардо да Винчи. Какво по-хубаво за едно хлапе да се върне назад в Историята и да се потопи в тайнственото средновековие, заедно с някои популярни личности от онова време. Дори без модерните технологии, завзели неусетно съвременността ни, всеки би могъл да тества себе си с някакво приключение. Чудесен пример е онова момче, което чинно изследва природните закони и обмисля решения за бъдещия живот на човечеството като цяло. Ако питате мен, едно дете би разбрало много повече за света, ако се запознае с личностите, които са го изградили, за да можем впоследствие да се ползваме от по-лесния живот и да имаме време за „глупости“. 😃 Тук Леонардо е на десет и трябва да измине дълъг път, но точно неговото малко „аз“ би подтикнало някое дете да направи смелата крачка. Чудесната поредица завършва със „Свещеният меч“ („Фют“, 2022, с превод на Десислава Лазарова) – приключение, в което мащабите стигат до… края на света. Е, от време на време все някой плаши хората с невиждани катаклизми, но през средновековието в основата на бедствието е така наречената душа. Ако сте внимателни и притежавате критично мислене, можете да усетите дали някой не се опитва да ви преметне. Питайте малкия Леонардо какво мисли по въпроса.

Да си разсъдлив и критичен не са добри качества през средновековието, затова хлапакът Леонардо редовно попада под обстрела на редовите граждани и селяни от онзи период. Затова пък намира хитри начини да продължи със своите изследвания. Природата е толкова богата на идеи, че би било кощунство да не ѝ се обърне подобаващо внимание. Засега е още малък да постъпи като ученик при Верокио, но пък детството му е изпълнено с приключения и загадки за решаване. Този път той се сблъсква с вярата и страховете на хората. Все се намира някой, който да разбуни духовете. Докато наблюдава легендарното калчо във Флоренция, в което съдията носи меч, за да боде съгрешилите играчи, Леонардо вижда прорицател с мисия да избави истинските грешници от божието наказание. За целта той също размахва меч, но твърди, че с него апостол Павел се опитал да защити Иисус от римските войници. Заплахите му за „края“ лесно привличат последователи, но Медичите не са съгласни и го прогонват от града. Наред са околните села и Винчи, което се оказва проблем за родното място, защото бедните му жители са напът да се откажат и от малкото си пари, за да не се озоват скоропостижно в Ада. Но Леонардо е твърде подозрителен и решава да разследва всичко.

Малка поредица от шест книжки, пък толкова богата и вълнуваща! Не мога да скрия удовлетворението си от това истинско приключение и почти виждам какво вълнение би предизвикала сред младите читатели. Наред с интерактивните книги, бижута като това лесно би помогнало за научаването на определени факти от Историята. Като включим и обогатяващото въображение на Алфред Бекер, нещата придобиват чудесни пропорции. Дори ще е страхотно това да провокира децата и те сами да потърсят още факти от живота на Леонардо да Винчи. Така едно време прочетох биографичен роман за Микеланджело от почти 1000 страници. Аз вече се стягам за нова криминална поредица – „Детективи по неволя“.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s