„Мракът идва отвътре“ на Тюра Теодора Трунста

Да бъдеш човек

1-223976_b

   Имах огромното желание да прочета някоя мрачна младежка книга, която предупреждава за трудностите в живота и често неясните очертания на бъдещето. Тийнейджърските неволи предизвикват купища въпроси, което е съвсем естествено и вероятността от грешки не само е възможна, но дори е неминуема. Как реагираш на всекидневните предизвикателства и дали си готов да осмислиш световните проблеми – неща извън теб самия, без възможност да им повлияеш? Книги като тази дава поводи да седнеш и помислиш, да се поставиш на мястото на героите и да вземеш решение. „Мракът идва отвътре“ („Емас“, 2020, с превод на Ева Кънева) е за непознатия в нас, дълбоко заровените инстинкти на човешката еволюция и трудните избори. Израстването калява и дава посока – естествен механизъм за противодействие на хаоса вътре и извън нас. Въпреки яснотата на проблематиката, първоначално сюжетът ме изненада. Тази книга действително съдържа мрак, онези моменти на безперспективност и капката отрова, която се вижда на дъното на чашата с вода. Можеш лесно да я изпиеш или да се противопоставиш на злото. Какви всъщност сме ние и кое ръководи действията ни? Ето въпроси, на които всеки би искал да знае отговора предварително.

Действието ни води в един съвсем обикновен град, сполетян от бедствието човешката природа. Трунста е избрала да ни постави направо в центъра на събитията, без възможност да разгадаем причините. Води се война – една почти дистопична реалност се е настанила насред кварталите и в човешкия ум. Линеа става свидетел как нейни съученици са отвлечени по време на час. Междувременно майка ѝ изчезва, а наоколо се чуват взривове. Престъпни банди са намерили начин да завладеят основните институции. Мащабите стават ясни, когато мирни граждани, излезли извън домовете си, биват нападани и дори убивани. В друг квартал Макс и двамата му братя кроят планове за собственото си бъдеще. Докато Макс се надява да завърши презентацията си за човешката еволюция, другите момчета държат техните действия да останат в тайна. Най-изплашените хора чакат специално изпратените автобуси, за да напуснат бойното поле. Вече няма връщане назад, само инстинктите за оцеляване и хладния ум могат да противодействат в подобна ситуация.

Книгата навява усещане за безсмислена жестокост. И точно това принуждава всеки герой да погледне вътре в себе си, да открие собствените си цели, за да въздейства на ситуацията. Очертани са две противоположности – доброто и злото, но никой не се оказва способен да поеме напълно в една от двете посоки. Личностите са затворени в собствената си природа – нюансирана смес от избори, в които никой не е добър или лош. Това са грешките на човешкото „аз“. Трунста подава сигнал откъде идва това неясно вътрешно противопоставяне. Линеа и Макс са герои на идеите, въплътени в досегашните им интереси. Предателство, жестокост, воля за радикални решения, подробно описани нелицеприятни сцени… Книгата на Трунста е въздействаща от гледна точка на самата ни същност като човешки същества. Написана за тийнейджъри, тя показва колко лесно е да загубим себе си и да превърнем бъдещето си в неясна смес от противоречия. Сега ни има, защото човешкият вид е преодолял всички трудности и ни е дал посока. Определено въздействаща книга.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

2 мнения за “„Мракът идва отвътре“ на Тюра Теодора Трунста

  1. Pingback: „Република от светлина“ на Андрес Барба | Книжен Петър

  2. Pingback: „Република от светлина“ на Андрес Барба | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s