„Мистерия във Венеция“ („Детективи по неволя“, книга 1) на Бьорн Суртлан

По следите на престъплението

1-196597_b

   Детска поредица за пътешествия е чудесна отправна точка за търсене на мистерии и опознаване на известни градове. Идеята на Суртлан е да направи пътеводител под формата на кратки романи с приключенска и криминална нишка, извеждайки в края на всяка книга най-популярните обекти и любопитни факти за съответния град. Естествено, това е доста притегателно за младите читатели, които не само се забавляват, но и научават повече за света около тях. „Мистерия във Венеция“ („Фют“, 2015, с превод на Анюта Б. Качева-Барбарова) е чудесна разходка, но това е само „опаковката“ на книгата. Имаме прекрасно семейство с три хлапета, посветено на културния живот, което ужким пътува по работа, но се сблъсква с всякакви мистерии и трябва да впрегне всички свои членове за разгадаването им. Но докато родителите не са толкова склонни да изпадат в неприятни ситуации, децата с радост поемат инициативата и често остават доволни от решенията си. Венеция е прекрасен град, да, но и тук се намират разни съмнителни типове с лоши намерения. Ето чудесен начин да си изкараш хубаво, без да скучаеш.

Давид (10), Сисел (13) и Тур (5) са като всички хлапаци – ако нещо не им допада, те всячески се опитват да го избегнат. Все пак таткото е решил да напише пътеводител и посещението на различни обекти е задължително. Всичко би било супер, ако Давид просто се радва на настоящото приключение, но на него все му трябва тоалетна и спокоен сън. Той определено е смутен от честите си позиви и способността да ходи насън. Сисел вече взима солидна доза от настъпващото тийнейджърство, но подава ръка на по-малките си братя. Тур няма проблеми, освен да се шляе с детски фотоапарат и да прави изненадващи снимки. Точно когато всичко сякаш върви по мед и масло, странна възрастна двойка се намества в картинката. Явно те са тръгнали да купуват картина и разполагат със солидни финанси, но нещо не се връзва в цялата работа и мистерията принуждава хлапаците да действат. Суртлан обаче не държи на задълбоченото криминално разследване, както е в други поредици. Всичко е по-скоро случайност: приключение, в което си въвлечен, докато се надяваш само на приятна ваканция.

Бих казал, че това е добро начало на поредица, макар да очаквах повече детайлност и скрити изненади. Първата книга може да служи като въведение към по-любопитни сюжети. Действието се води от самия Давид, така че на него се пада честта да обрисува личните си проблеми на хлапак и да създава напрегнати ситуации. Има какво да се гради – това е най-малкото, което мога да кажа до този момент. Е, ако на хлапаците им се пътешества и искат да се почувстват като приключенци, това е доста подходяща поредица за тях. Аз пък искам да разбера какви мистерии следват. Да видим…

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Реклама

Едно мнение за “„Мистерия във Венеция“ („Детективи по неволя“, книга 1) на Бьорн Суртлан

  1. Pingback: „Мистерия в Луксор“ („Детективи по неволя“, книга 2) на Бьорн Суртлан | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s