„Мистерия в Луксор“ („Детективи по неволя“, книга 2) на Бьорн Суртлан

Приключение в Египет

1-196596_b

   След прочитането на втората книга от поредицата „Детективи по неволя“, мога да заявя, че на Суртлан му е хрумнала чудесна идея. Едно хлапе винаги може да прочете в енциклопедия и да научи нещо любопитно за прочутите градове по света, но пък ако надникне тук, със сигурност ще изживее истинско приключение. „Мистерия във Венеция“ беше сравнително добро начало, но следващата книга надгражда доста и превръща поредицата в съкровище за будни хлапета, чието въображение няма граници. Ако познавате деца като Давид и Сисел, значи няма да ви е скучно. „Мистерия в Луксор“ („Фют“, 2015, с превод на Анюта Б. Качева-Барбарова) води право в Египет и тайнствените древни находки от времето на фараоните. Местните също са колоритна част от цялото пътуване, така че за един европеец нещата придобиват окраска на екзотика. Ако татко е автор на пътеводители, а мама изкуствовед, децата са истински щастливци. Само да ги нямаше съмнителните типове, които често предлагат приятни емоции и сигурност на екскурзиантите. Но нали говорим за приключение, така че…

Ред е на малкия Тур да изживее мечтите си. Той иска да отиде в Луксор и всички се запътват натам. Но, както се случва около известните дестинации, началото предлага доста адреналин. Дали причината е от въздуха или от храната, но Давид и баща му започват да се интересуват повече от тоалетните в града. Може би това е Проклятието на фараоните. 😅 При поредния позив, момчето става свидетел как банда странни мъже отвличат семейството му. На помощ идва шофьор на такси и приключението придобива епични размери. Суртлан превръща тази екскурзия в истински екшън, в който децата вземай дейно участие и се сблъскват челно с престъпниците. Дали ще са пленници или спасители, важното е да спечелят срещу лошите. Където мирише на съкровища и древни артефакти, винаги ще има желаещи да ги придобият по нечестен начин. За цвят всичко е украсено с нещо като мумии и страховити истории.

Много опасности, много забавни моменти. Това приключение е точно на мястото си, ако става въпрос за Египет. Тук има не само мистерии, които така или иначе са превзели света отдавна и все още будят умовете на вещите археолози. За хлапаците е важно да има изненади и Суртлан се е постарал те да изникват от всеки ъгъл. Най-накрая таткото може и да си получи книгите от „Семейни ваканции“, каквито са плановете му. Само не се знае дали замесването с престъпници ще е добра реклама на съответното място. 😃 Мен вече ме чака Ангкор, още една екзотика за приключенци.

Оценка от Книжен Петър: 4.4 / 5

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s