„Мистерия в Ангкор“ („Детективи по неволя“, книга 3) на Бьорн Суртлан

Случай сред джунглата

1-198166_b

   Първите две книги от поредицата „Детективи по неволя“ ми се сториха доста забавни и очакването ми беше всичко нататък да продължи по този начин. Но в „Мистерия в Ангкор“ („Фют“, 2015, с превод на Анюта Б. Качева-Барбарова) събитията придобиват тъмни окраски, точно като в мрачен трилър. Явно това става, защото Суртлан държи да представи достатъчно реалистично съответните градове и условията в тях. Затова в Камбоджа, където се намира Ангкор, сцените са си направо страховити. Нашето семейство пътешественици този път се забърква в действително опасна среда, явно заплашителна и то не само заради дивата природа и местните крокодили. Но това не бива да плаши малките книжни пътешественици, защото именно такива приключения са най-вълнуващи и будят най-много възхищение. Когато бях малък ме пленяваше именно екзотиката и неочакваните опасности. Тук, естествено, са намесени и старите познайници от предните книги, макар и замаскирани добре. Все пак наоколо има много древни руини, които се извисяват величествено и очакват любопитните погледи и ненаситните фотоапарати.

В Италия и Египет е едно, но в Камбоджа човек трябва да се подготви за истински проблеми, които изскачат от всеки ъгъл. Родителите Кнют и Инга дори могат да свършат нещо полезно в професионален план. Самата Инга е изкуствовед и руините в Ангкор живо я интересуват. Кнют пък продължава да се надява серията му от пътеводители да предизвика любопитството на издателите. Само да не бяха крадците на артефакти, които се надяват на лесна плячка. Давид и Сисел от своя страна действат според младежките си разбирания. Поне докато не се окажат без родителите си за няколко дни. Неочакваната развръзка ги кара да намерят смелост и със собствени сили да противодействат на опасните обирджии. Ако смятаме и малкия Тур, три деца насред джунглата е най-лошото, което може да се случи, нали?. Дори на полицаите не може да се вярва напълно.

Специално тази част от поредицата ми беше страшно интересна. Какво остава за впечатлителните хлапета, които само чакат да се случи нещо интересно и да занемеят от почуда. Суртлан е написал истинско и завладяващо приключение, с типичните криминални елементи от книгите за възрастни (не се плашете, не е това, което си мислите! 😉) и солидна доза изпитания. Камбоджа не е шега работа! Да се надяваме в Ню Йорк, Сидни и Осло също да бъдат нападнати от крадци, за да не скучаем по време на следващите ваканции. 😃

Оценка от Книжен Петър: 4.4 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s