„Мистерия в Осло“ („Детективи по неволя“, книга 6) на Бьорн Суртлан

И вкъщи не е безопасно

1-199118_b

   Днешните хлапаци със сигурност има какво да четат, ако обичат криминални истории. У нас вече са издадени десетина подобни поредици, които доста успешно се справят с любопитството им и доставят необходимия заряд и приключения. Ако някой родител се притеснява, че повечето са „прекалено детски“, то успокоението идва от писатели като Бьорн Суртлан с неговите напрегнати криминални случаи. В „Детективи по неволя“ събитията са достатъчно сериозни, за да послужат за сценарий на някой екшън, като изключим разказвача, разбира се. В случая Давид е на 11 години и изживява всичко, което се случва със семейството му като всеки хлапак с развинтено въображение и често изобщо не му е весело. Да си герой трябва смелост и той добре разбира това. В „Мистерия в Осло“ („Фют“, 2016, с превод на Анюта Б. Качева-Барбарова) продължава сериозната гонитба с престъпници, но кой би си помислил, че ще се случи не в поредната екскурзия по света, а точно у дома, където всичко трябва да е спокойно и изпълнено с приятни моменти. Добре дошли вкъщи… т.е. в Осло, при семейството приключенци, които смятат дома си за крепост и знаят, че най-голямата заплаха е останала в Австралия, за да излежава дълга присъда.

Отново е ваканция, но семейство Бергвик вече няма никакво желание да пътува по света. При всяко пътуване засичат някой престъпник, който си няма друга работа, освен да го тормози. Пристрастените читатели биха се смутили от тази несправедливост, защото е съвсем друго нещо да четеш за преследвания, отвличания и хладни оръжия. 😃 Е, дори в Осло няма никакво спокойствие. На прага се появява Леонардо Данвик – приятен наглед мъж, който иска да разбере дали притежава неизвестна до този момент картина на Едвард Мунк. Норвежкият художник е почитан в страната си и по света и картините му са много ценни. За щастие Инга е изкуствовед и може да помогне в случая. Ако иска, разбира се. Притеснението и страха обаче си казват думата и човекът е изпратен по живо и по здраво. Но без картината. Това със сигурност е причина на вратата да почукат престъпниците. Този път те изглеждат точно като извънземни от някой фантастичен филм. Дали?

Нова порция екшън и доста опасни ситуации! Суртлан се справя доста добре с изненадващите развръзки, макар всеки да очаква нещо по-банално, като за деца. Нашият герой Давид расте и приключенията му стават доста по-невралгични. За него все още е по-неразумно да приеме целувка от момиче, както всъщност му се случва, отколкото да надхитря престъпниците. „Детективи по неволя“ е чудесна поредица и върви с пълен ход по неравните пътища на детското въображение. Заслужава си хлапетата да изживеят това приключение на пълна скорост. Сега е ред на Лондон.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s