„Мистерия в Париж“ („Детективи по неволя“, книга 8) на Бьорн Суртлан

Пикасо и Дора Маар

1-200686_b

   Детските криминалета са особено привлекателни на фона на хилядите приказки, така че едно поотраснало хлапе с удоволствие може да се потопи в историите за кражби и други престъпления, без да избяга от поуките. Поредици като „Детективи по неволя“ обаче имат и нещо повече в себе си, освен класическо разследване и арестуване на престъпници. Бьорн Суртлан запознава малките любопитковци с едни от най-известните градове на света и техните културни забележителности. Номерът в случая е, че разходката се превръща в истинско екшън приключение с кражби, отвличане, преследване и щури моменти с хубостниците от семейство Бергвик, тръгнали просто на почивка през една от ваканциите си. И освен това им се налага да спасяват произведения на изкуството, откраднати от местните музеи и галерии. Днешната „Мистерия в Париж“ („Фют“, 2016, с превод на Анюта Б. Качева-Барбарова) не е по-малко страховита и опасна макар да изглежда първоначално като разходка покрай Айфеловата кула, „Лувър“ и Център „Помпиду“. Суртлан знае много добре как се крадат картини на Пикасо, така че с удоволствие би споделил това с читателите си. 😃

Когато човек пътува по света, е редно да посети и Париж. Семейство Бергвик вече им е дошло до гуша от бандата на Черния Стиг и се надяват поне тук да си прекарат чудесно, особено след като родителите празнуват своята годишнина от сватбата. Париж е романтика, любов и красиви места в едно, но тук е редно да добавим участието на група съмнителни улични артисти, които май не се интересуват особено от събраните пари в паничката. От полицията са спокойни, защото виждат само пластмасови имитации на оръжия и глуповати физиономии. Ако трябва да сме честни, точно на малкия Давид се пада честта да забелязва скрити подробности и да надушва опасности, не само заради развинтеното въображение и фобии за проблеми. Сега дори се налага да действа сам, защото попада право в лапите на обирджиите, заедно с картината на Пикасо „Портрет на Дора Маар“. Дивото приключение е гарантирано, а и знаем от предишните книги, че престъпниците имат доста необичаен метод да се измъкнат.

Книгите на Суртлан са хитро замислени и никога не дават поводи за скука. Разбира се, ако един писател подцени читателите си и започне да им спестява страховитите и рисковите моменти, няма да спечели медал за мир, а по-скоро пренебрежение. Тук обаче няма такава опасност. И в Париж има какво да се случва, пък и покрай емблематичните сгради на едно хлапе със сигурност ще му се иска да се озове насред незабравимо приключение. Нивото е високо, адреналинът е висок, така че е вероятно малките читатели да останат доволни.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s