„Островът на Немия“ на Гуидо Сгардоли

Сага за живота

1-224520_b

   Преди пет години четох една малка книга на Гуидо Сгардоли, част от популярна хорър поредица за деца. Оказа се, че този автор има далеч по мащабни проекти, от които е и семейната сага за бившия моряк Арне Бьорнебу и неговите потомци. Макар „Островът на Немия“ („Емас“, 2020, с превод на Вера Петрова) да има структурата на типична сага, описваща родовите връзки и взаимоотношения на няколко поколения, по смисъл е книга за млади читатели. Днес вероятно малко младежи проявяват интерес към предците си, които не са били част от живота им, рядко разгръщат стари албуми с пожълтели снимки и не разпитват за отдавна изгубените си прародители, станали причина самите те да съществуват. Сто и петдесет години назад е достатъчно дълъг период, за да прекъсне всякакви спомени и интерес, още повече когато модерните технологии са заели цялото пространство и мисли на бъдещите родители. Сякаш всичко преди тяхното раждане е просто част от легенда и престава да съществува веднага щом фокусът се измести в друга посока. Тази книга обаче не е за спомените и бледите откъслеци мъгла, загубени през годините, а за живата и въздействаща природа на човешкото единение, неподвластно на времето и обстоятелствата.

Сгардоли ни запознава с Арне Бьорнебу – оглушал след битка в морето млад мъж, който в своето отчаяние и липса на перспектива обикаля кръчмите и използва тялото си, за да поема само глътки безутешен алкохол. Такъв човек дори да може да говори, не би изрекъл нищо съществено, затова в очите на всички се превръща в Немия. Една случайност го среща със съдбата – договор за пазач на фар, разположен на почти гола скала навътре в морето. Далеч от безумието на тълпите, той е изцяло отдаден на грижата корабите да намират верния път чрез светлината на фара. Още една случайност го запознава с младата Гюнхил и истинската история започва. От тази любов се ражда поколение на работливи и скромни мъже, отдадени изцяло на своята съдба на пазачи. Промяната идва със следващите поколение, но никой не забравя откъде произхожда и къде е истинският дом. Сгардоли изгражда характери на борбени личности, които, макар и различни, успяват да развият в себе си различни способности и да обогатяват общността.

Романът е красиво изваян, подробен и жив по особен начин. Чувството за съпричастност към всеки от героите добавя към реалността им нови цветни краски, методично попълва празнини и обогатява живота. Всяко едно раждане се превръща в символ, всеки наследник поел грижа за фара се превръща в един своеобразен страж на миналото и бъдещето. Там се раждат герои, философи, писатели и мечтатели. Някои са бедни, други трупат богатства и слава, но остават емоционално свързани с историята на острова и неговия първи пазач от рода. Чел съм семейни саги, пътувал съм през поколенията, опознавал съм нрави, характери и съдби, но никога не съм усещал подобна съпричастност към героите. Дори да са си отишли, все още тлеят въгленчетата на тяхната целеустременост и жар за живот, преминал през сътресения, войни, модерни епохи и безброй случайности. Романът е прекрасен пример за младите, които често отхвърлят своята принадлежност към семейните ценности и забравят за смисъла на съществуването на най-важните аспекти от живота. Книгата е наистина приятна изненада за мен.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s