„Убийство по милост“ на Денис Топов

Класическо разследване

1-16543454-001   Не за първи път срещам ново криминале, написано от български автор, но пък доволно рядко се срещат такива, които да ми привлекат вниманието. В случая „Убийство по милост“ („Сердика ИТ“) попадна при мен от приятел, а чисто криминалната нишка ме заинтригува достатъчно. Точно тук бих казал, че това е „класическа“ история с всичките прийоми на старите криминални автори, без прикачане на модерната визия в художествен план. Не знам откъде е хрумнало на Денис Топов да пише по този начин, но пък със сигурност запълва една ниша, която отдавна беше превзета от криминалните трилъри с „добавена свежест“ в сюжетите си. Някъде по света могат и да се пишат и издават много такива, но у нас трудно биха „пробили“, заради спецификите на пазара. Всъщност точно тази книга е доказателство, че един сам-самичък детектив с акъл може да „украси“ достатъчно историята, за да стане интригуваща и привлекателна за читателите. Е, действието и героите нямат нищо общо с нашите нрави, но се справят доста добре със задачата си. Освен това прочетох книгата на един дъх, което за мен си беше истинско удоволствие. 

   В случая героят е млад детектив със завидни способности в своята сфера. Възрастната Елис Ротърфорт се надява именно той да разреши случая с двамата отровени в семейството ѝ. Дарис има вече един разрешен случай и се впуска в новото начинание с хъс и буден ум, както се казва. Разследването започва моментално, с типичните за детектива начини за въздействие на свидетелите и внимателно анализиране на трупащите се доказателства. Особеното при Топов е, че създава доста добра основа читателят да бъде задоволен откъм информация, без да му се натрапват странични детайли. Действието тече целенасочено и в нито един момент не се появяват признаци сюжетът да се разводни. Въпреки че участниците в събитията са доста, Топов успява да ги анализира с всичките им специфични особености, което несъмнено увлича четящия. Бях изненадан по-скоро от липсата на силни обрати, от неща, които те карат да отвориш широко очи и да се впечатлиш от определени действия. Но пък романът създава добра атмосфера и със сигурност ще се хареса на любителите на класически кримки.

   Отдавна не съм чел подобни книги, явно затова си очаквах по-иновативен подход към случващото се вътре. Със сигурност обаче не съм разочарован, дори ми беше приятно да чета произведение, без натрапчивите за съвременната литература вградени „спецефекти“. Напълно вероятно е разследванията на детектив Дарис да се превърнат в изключително привлекателна поредица и да си намерят своите читатели. Със сигурност има защо.

Оценка от Книжен Петър: 3.4 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s