„Момчето нинджа: Да си нинджа, е супер!“ (Книга 4) на Ан Доу

Циркови номера

1-239210_b

   Време е за четвъртата книга с главен герой Нелсън и неговите перипетии. Поредицата е страшно увлекателна и едва ли някой бъдещ нинджа ще пропусне удоволствието да научи що е то справедливост и защо трябва да пречим на лошите да вършат безобразия. Малките читатели са страшно впечатлителни и лесно биха се поставили на мястото на един от героите. Да не забравяме другите проблеми. Около Нелсън щъкат и други деца, всяко от които си има характер и е намерило начин да се справя с предизвикателствата по свой начин. Важните неща тук са комуникацията, приятелството, добрите практики и личният пример. Все пак това не е учебник и забавлението трябва да е на макс, така че Ан Доу се е постарал всичко да протече като едно приключение. В „Момчето нинджа: Да си нинджа, е супер!“ („Кръг“, 2023, с превод на Юлия Спиридонова) вече няма чудене относно това как се управляват нинджа умения, защото Нелсън Кейн е станал достатъчно добър и знае какво трябва да направи. И това е чудесно за него и лошо за големия враг на всички в градчето.

В краткия си живот досега Нелсън е виждал доста неща, но пък щурото детство му предоставя всякакви възможности да надгражда впечатленията си. Пристигнал е цирк и собствениците са решили да предоставят на местните жители възможност да се включат в програмата. Разбира се, цялото училище е вдъхновено от идеята и сформира отбори съперници. Всеки иска да се представи добре, но и на Нелсън му трябва отбор, а братовчед му Кени си е избрал момиче. Междувременно изобретателната му баба е готова с поредната джаджа – шлем-преводач, който прави възможни разговорите с животни. Магията е на път да се случи, но победителят е изненада за всички. Когато представлението започва, изненадата се превръща в кошмар и Нелсън и Кени трябва да се сборят отново с прословутия доктор Кейн. Ан Доу винаги е готов с някоя изненада, така че дори едно посещение в цирк да се превърне сложна задача за нашите герои.

Поредицата продължава чудесно и успява да поддържа вниманието, което пък е в плюс за родителите. Не всяко хлапе може да е като Нелсън (ролята е поверена на братовчеда Кени), но пък е хубаво да имаш примери насреща, когато наоколо е пълно с предизвикателства. Героите в поредицата са ярки, характерни и никой не остава прекалено назад, за да бъде забравен. Чакам поредната книга, за да зарадвам почитателите на поредицата в книжарницата.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Вашият коментар