„Тайната на Тутанкамон“ („Детективи с машина на времето“) на Фабиан Ленк

Египетска загадка

1-16388383

   Поредицата отново ни връща в Древен Египет, за да даде отговор на един въпрос на няколко хилядолетия. Най-известният фараон се оказва Тутанкамон, но не толкова заради управлението си, а защото през 1922 година археологът Хауърд Картър открива напълно запазената му гробница и се дава началото на упорит слух, че над нея тегне проклятие. Въпреки това сюжетите с негово участие са прекрасна възможност за хлапаците да се вълнуват за тайната около смъртта му. Фабиан Ленк чинно следва нишката на онова, което се знае, като дори дава на познатите ни герои известна свобода, за да направят своето разследване. „Тайната на Тутанкамон“ („Фют“, 2023, с превод на Ирена Патулова) си е истинско диво приключение с много опасности и непознати практики, след което следва сравнително богат речник на използваните понятия в книгата. Колкото по-отдалечено назад във времето е някое събитие, толкова по-екзотично ще изглежда на съвременните деца. Пък и Тутанкамон е бил само на 18 години и не би трябвало да мислят за него като за поредния странен чичко, живял не знам кога си много отдавна. 😃

 Юлиан, Ким, Леон и египетската котка посещават музея, където е изложена погребалната маска на Тутанкамон. Ето причина да си зададат много въпроси и да очакват учителят им по история Телеман да даде съответните отговори. Но тайната за смъртта на фараона остава и се оказва най-добре групата сама да посети мястото на действие, като проследи всичко на живо. Помощник в това начинание е секретната Стая на времето Темпус. Пътуването е успешно, но попадат в един по-зловещ Египет, пълен с интриганти, зловещи наказания и властолюбиви фараони. Смъртта на Тутанкамон е потресла всички и оцелялата му съпруга и върховният съветник ще трябва да свършат доста черна работа за намирането на нова фигура обединител, нов божествен пратеник за народа. Нашите хлапаци обаче веднага намират следа за скрита конспирация. На кого все пак да повярват, за да си изяснят цялата ситуация около смъртта на Тутанкамон? Ленк знае много готин начин да предразполага към важни исторически събития. По онова време смъртта „се постига“ по доста лесен начин и страхът има с какво да влияе на фараони и простосмъртни. Приключението лесно се превръща в опасна мисия и децата със сигурност ще тръпнат и ще се вълнуват, докато четат книгата.

 Поредната част на „Детективи с машина на времето“ е достатъчно интригуваща за хлапета с въображение и хъс за приключения. Най-добре е, че нищо не се скрива от любопитните им очи и известната история оживява по атрактивен за тях начин. Харесвам това напрегнато очакване, дивите преследвания и опасности на почти всяка страница. Бонус е хитрата египетска котка, която придружава героите на всичките им пътувания през времето, действително разрешава някои от загадките и помага в заплетени ситуации по котешки, както се казва. Сега очаквам някое по-непознато място и още по0странна загадка, за да остана доволен и да препоръчвам редовно поредицата на малките читатели. Засега всичко върви страхотно. Мога да поздравя Ленк за добрите истории и реалистичните приключения.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Вашият коментар