„Загадката на оракула“ („Детективи с машина на времето“) на Фабиан Ленк

Пророчествата от Делфи

1-1748383

   Настоящата поредица не изглежда като учебник по история, но дава свежа насока към важни периоди и събития от миналото. Под формата на приключения се разкриват много загадки и чрез на една своеобразна филмова лента, прожектирана в ума, всеки хлапак би останал изумен и удовлетворен от тайните на живота през древността или средновековието. Дори на мен ми се струва забавно това задълбаване в определени събития, някои от които не са докрай изяснени, или просто са придобили легендарен статут. „Загадката на оракула“ („Фют“, 2022, с превод на Ирена Патулова) ни изпраща доста далеч във времето, за да посетим Древна Гърция и Делфийския оракул, където се е намирало едно от най-известните светилища в онзи период. Наглед фантастична мисия, изпълнена с мистерии, но Фабиан Ленк не се оставил на мистиката, а е разгърнал истинско криминално разследване, свързано с посещението на Александър III Велики. Неговият въпрос е толкова важен, защото от отговора зависи съдбата на много народи. Ето начин хлапаците да научат нещо твърде любопитно.

Оракулът в Делфи е толкова важен за времето си, колкото и походите на Александър III Велики. През 336 година пр. н. е. той решава да посети светилището и оттам се разгръща настоящата история. За хлапаци като Юлиан, Ким и Леон, които имат достъп до една своеобразна машина на времето, този любопитен факт е прекалено привлекателен и те се впускат в поредното си приключение. Всъщност попадат на почти познато място, защото са чували и прочели нещо, но пък се забъркват в междуособиците на тогавашните гръцки полиси и получават ролята на тайни агенти, които ще влязат в самото светилище, за да осветлят малко повече събитията по онова време. Но първо трябва да си намерят работа и да разследват едно изчезване. Трудното в случая е, че всички са непознати и подозрителни, а посещението на Александър наближава. Както се казва, малко повече смелост, хитрост и внимание към следите ще помогнат да се разреши случая. Фабиан Ленк има причини да разбуни духовете около известното събитие и подарява на героите си чудно приключение.

Поредицата върви прекрасно и не се съмнявам, че в следващите книги ще става все по-интересна. Всъщност е лесно човек да си представи нещо като невинна детска приказка, но Фабиан Ленк изобщо не подценява читателите си. Като малък се впечатлявах от индианските истории и скалпирането като вид награда-трофей за победилия войн. Тук няма такава жестокост, но опасностите надничат от всяка страница. Винаги съм бил почитател на малко по-реалистичните истории и това ме е калявало достатъчно. Хлапаците искат диви приключения из непознати земи, така че тази поредица е чудесна за целта. На мен продължава да ми е интересна и с удоволствие ще я препоръчвам при първа възможност.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Вашият коментар