„Опасен чар“ на Свобода Бъчварова

Перипетиите на един мошеник

1-654322345654-001   Няма големи изненади, нито кой знае какви очаквания от „Опасен чар“ („БГкниг@, 2018)  на Свобода Бъчварова. Самата книга я чета за първи път, но от популярния филм знам… всичко. 🙂 При това положение образът на Тодор Колев няма как да изчезне от главата ми и това си е. Но пък си беше невероятно удоволствие да прочета книгата. Припомнете си колко книги са запазили от волния си дух, преминавайки границата на 1989 година. Сигурно много хора няма да разберат защо се радвам толкова и какви са тези сантиментални изповеди, но за мен нещата са ясни и точни – тази е една от книгите, които винаги ще ме карат да се усмихвам, а и самият филм бих гледал още десетина пъти. А авторката има с какво да се гордее в писателската си кариера, дори без това малко томче, което се чете за кратко време. Но именно тук откриваме онова, от което всеки човек се „умилява“ и започва да търси по някой спомен от онова време. Хумор от нашата черга, ако мога така да се изразя. За детските книги да не говорим – там има тонове разкош за преиздаване. Нищо чудно един ден да отскоча до библиотеката и да си взема „Приключенията на Фильо и Макензен“, макар че не всичко в тази книга ще ми хареса към ден днешен.

   Той е тръгнал като Гунчев, преминал е с успех през Орловски, Соколинов, Ястребовски, Буревестников. Това никак не е случайно, защото е необикновен мошеник с дълъг стаж. Нещата от „тъмната“ професия толкова добре му се отдават, че самият той се е сраснал с ролята си, носеща му приходи и точки сред нежната половина на човечеството. Такъв живот в социалистическа България? Самите власти проявяват поносимост към определени бизнес проекти на дребни предприемачи, които се възползват полулегално от предоставената им възможност. Докато не прекалят, разбира се. Ястребовски се вписва доста добре в тази обстановка и „тъче“ почти необезпокояван своите шмекерии. Неговите кумири са архитекти и музиканти, чиито имена са като мед в устата му. Всеки би го оприличил като мечтател, което не е далеч от истината. Умел, деен, дори ученолюбив, когато се налага, Ястребовски чака своя звезден миг и… истинската любов.

   С неподправен хумор и истински чар, книгата е едно бижу от осемдесетте години на миналото столетие. Наред с придобилите популярност крилати фрази, колоритни сцени и типичните образи от социалистическата реалност, всичко се смесва до един невероятно забавен хумористичен роман, който едва ли ще загуби и в бъдеще от своя потенциал. Нищо чудно някои читатели да открият и разни скрити неща между редовете – нещо напълно нормално за опитващата се да оцелее по онова време качествена българска литература. Препоръката ми е голяма, иска ли питане?

Оценка от Книжен Петър: 4.3 / 5

Други ревюта:

Книголандия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s