„Изпитанията на Мориган Врана“ („Невърмур – 1 книга) на Джесика Таунсенд

Невероятни приключения в Невърмур

1-212070_b   Сигурно много хора искат да попаднат на поредица с размаха на „Хари Потър“ и да очакват всяка следваща книга с нетърпение. За да не давам напразни надежди, аз самият не бих сложил „Невърмур“ на същата плоскост. Но пък тя по свой начин ми направи изключително впечатление. Дори съм страшно любопитен как ще се развият събитията във втората книга, която още не е излязла в оригинал към момента. „Изпитанията на Мориган Врана“ („Бард“, 2018, с превод на Иван Иванов) е наистина любопитна с необичайния си сюжет и непресекващите изненади в един причудлив фентъзи свят. Таунсенд е подредила нещата така, че във всеки един момент читателят да тръпне в очакване какво ще се случи на следващата страница. Поне така беше с мен. Историята започва силно и предполага все повече и повече изненади, които започват да се появяват веднага щом става ясно, че малката Мориган Врана е прокълната и със сигурност ще умре в точно определен ден. Много отрезвяващо начало на приключенията ѝ. 🙂 Но определено писането с размах ми харесва, както и дебютът на авторката.

   Единайсетгодишната Мориган Врана живее с мисълта, че един ден ще умре, просто защото е прокълната и няма да има измъкване от тази ситуация. Всички в страната са убедени, че „прокълнатите“ са причината да им се случват малки и големи нещастия. Стига се дори до абсурдни обвинения, които се доказват с още по-абсурдни „приказки“. Семейство Врана няма друга алтернатива, освен да изплаща обезщетения и изпраща извинителни писма. Баща ѝ Корвус Врана няма какво особено да направи в тази ситуация, защото е известно лице в политиката и от решенията му зависи дали ще бъде избран отново. Но Епохата е на път да свърши, а заедно с нея и Мориган, което ще накара всички да си отдъхнат и, едва ли не, да си организират пищно тържество. Но ето че се появява странен човек от Невърмур, който е готов да измъкне момичето от ситуацията. Той е член на Чудното общество и търси своя кандидат, който трябва да премине през няколко изпитания, да прослави ментора си и самия него. Както често става, нещата изглеждат по един начин, но се случват съвсем други. При толкова нови чудеса и привилегии, проблемите могат да изскочат отвсякъде. Особено когато нямаш Дарба, единственото задължително изискване на Чудното общество.

   Книгата е много приятна за четене, богата на истории, забавни случки и изненади. Освен това има собствено излъчване, което веднага привлича вниманието. Досега не съм срещал толкова абсурден фентъзи свят с толкова много възможности за обогатяване. Постоянно изникват интересни герои, слухове и легенди се настаняват в сюжета, за да направят нещата още по-завързани и необичайни. Има го и мрачното очакване за нещо зловещо, което дебне зад всеки ъгъл. Като поставим на предна линия и митичния Чудотворец, пред който всеки би напълнил гащите, нещата отиват към трепетно очакване на продължението. Лично аз съм приятно изненадан.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Други ревюта:

Аз чета

Едно мнение за “„Изпитанията на Мориган Врана“ („Невърмур – 1 книга) на Джесика Таунсенд

  1. Pingback: „Невърмур: Изпитанията на Мориган Врана“ от Джесика Таунсенд – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s