„Изгубеният свят“ („Професор Чалънджър“ – книга 1) на Артър Конан Дойл

Сензационното приключение на Чалънджър

1-200857_b   Мога да си представя учудването и тихия ужас по времето, когато археолозите са попаднали за пръв път на гигантски вкаменени кости, сякаш принадлежащи на дяволски чудовища. Когато Дойл пише своя емблематичен роман, нещата вече са добили известна прозрачност и любопитството на широката общественост се е възбудило да краен предел. Научният свят също не стоял със скръстени ръце. Описанието на намерените останки става причина за нов вид митология, която не е необходимо да излиза много от разумните граници, за да впечатлява неспециалистите и обикновените читатели. „Изгубеният свят“ („Litus“, 2016, с превод на Александър Шурбанов), публикувана през 1912 година, е доста сполучлив начин да се опишат древните зверове, което пък прокарва дълга времева линия, довела до визуалното чудо „Джурасик парк“. Към ден днешен този роман се е превърнал в приключенска литература за хлапаци, но никой не би могъл да оспори значението му във фантастичната литература. Както много други, и аз се докоснах до него преди повече от трийсет години. Повторното му четене си е неизразимо удоволствие, защото съдържа не малко сериозност, ако говорим за научната основа. Е, вече може да се каже, че всички територии са изследвани и изучени, което слага край на вероятността някъде на земята да се спотайват живи динозаври, но в началото на 20 век действително все още е имало едно парче слабо изследвана територия, 5.5 милиона квадратни километра, очакващо своите вдъхновени изследователи.

   Това е историята на прословутия професор Чалънджър, който разбунва духовете сред научната общност в началото на миналия век, споделяйки своите открития пред консервативните си колеги за хабитат, населен с живи динозаври. Сякаш разказва приказна история. Изглежда напълно опозорен, главно заради липсата на твърди доказателства, но пък съвсем скоро намира желаещи да повторят дългото му пътуване в Южна Америка. Разказът се води от млад репортер, който има участта да приема какви ли не задачи за своя вестник, без да подозира за случайната му намеса в най-важната. Сформира се екип от противници и недоверчиви към професора и повторната одисея е на път да се осъществи. Никой не очаква кой знае какво, поне до момента, когато доказателствата започват да се трупат едно след друго.

   Не мога да кажа друго, освен да изразя приятните емоции, които ми донесе четенето. Артър Конан Дойл е бил разностранна личност и това прозира в богатото му творчество. Онова време е било пълно с чудеса и идеи за сюжети. Със сигурност е имало защо да бъдат написани книги като тази, предвид това, че са проправили път към все по-изумителните изблици на фантазия в следващите десетилетия. Серията с професор Чалънджър включва още няколко произведения, второто от които излезе не много отдавна в превод на български. Дано видим и останалите.

Оценка от Книжен Петър: 4.2 / 5

4 мнения за “„Изгубеният свят“ („Професор Чалънджър“ – книга 1) на Артър Конан Дойл

  1. Pingback: „Отровният пояс“ („Професор Челинджър“ – книга 2) на Артър Конан Дойл | Книжен Петър

  2. Pingback: „Крехар“ на Благой Д. Иванов | Книжен Петър

Вашият коментар