„Съкровище, пищови и южни морета“ на Калоян Захариев

Изпитания, пукотевици и екшън приключения

1-23577654-001   Знайно е, че в българската детска литература съществува известен вакуум, ако говорим за луди приключения, наситени с екшън сцени, намеса в световните порядки – точно както си представят хлапетата едно диво детство. Да, вече си имаме туристически гид за приключенци! 🙂 Героите на тази книга не са толкова малки, за да се притесняваме от смелите решения, които взимат. Но пък така се създава една по-разчупена атмосфера, не без помощта и на Калоян Захариев. Диви и щастливи им кажи и ги последвай на поредното приключение. „Съкровище, пищови и южни морета“ („Upper earth books / Горната земя“, 2017) е дотолкова луда и хлапашки настроена, че те кара да хванеш самолета и да се бухнеш на най-причудливото място, което може да съществува. 🙂 Просто така, за да усетиш по-добре живителната сила на адреналина. Останалото зависи от моментната настройка и характерното поведение на местните жители. Все интересни и доста екзотични дестинации. Тук има вихрена поредица от приключения, която не оставя и миг спокойствие за читателя.

   Спомням си как преди доста години хващах поредната изумителна история и почти несъзнателно прехвърлях ума си върху страниците, за да пътешествам сред непознати до този момент места. Вярно е, че тогава ме интересуваха повече атмосферата, действията и диалозите на героите, отколкото характерите и посланията, но въпреки това се чувствах като истински пътешественик. В тази книга ситуациите се множат с вихрено темпо и се вижда, че ще липсва време да се замислиш за нещо. Обаче не мога да не спомена, че всичко изглежда като една детска фантазия. Калоян Захариев не се церемони да вади хладни оръжия, да сблъсква приключенците с тайни служби, престъпни групировки и истински убийци. Петнайсетгодишния Мартин и доста по-голямата му сестра Габриела са достатъчно ярки образи, за да бъдат харесани веднага. Изпълнените им с хумор и закачки разговори не оставят и съмнение, че са смелчаци и страхът не им влияе негативно. В една такава чудновата история едва ли биха се намерили по-подходящи от тях герои, включително и присъединилата се по-късно Надин.

   Всъщност може да се каже още много, но резюмето на задната корица говори достатъчно за размаха на историята. В началото бях малко скептичен, заради подценяването на личностните характеристика, за сметка на лудото препускане и смехотворни ситуации. Някои сцени ми се сториха доста претупани, но като цяло младите читатели могат да си прекарат чудесно с книгата. Както се казва и доказва почти във всяка подобна книга, приключенията могат да продължат безкрайно дълго време, стига авторът да има свежи идеи и достатъчно смели герои. На мен ми беше доста забавно. 🙂

Оценка от Книжен Петър: 4.5 / 5

Други ревюта:

Книжни Криле
Книголандия
A Court of Books and Magic

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s