„Сбогом, дневнико!“ на Ненко Генов

Приключението с изгубения телефон

1-217857_b   Вече натрупах солиден опит с четене съвременни детски книги, пък и ревютата за тях набъбнаха доста. Но едва ли много хора имат повече опит с това от Ненко Генов чрез блога „Книжни криле“. Затова не беше никаква изненада, че се появи и „Сбогом, дневнико!“ („Хермес“, 2019) – една забавна и поучителна книга за аудитория от хлапаци, които не са сухари. Но смятам, че и на родителите ще им бъде интересно. Ако нямате представа какво обикновено е ежедневието на един малък човек извън родителския надзор, то тази забавна история ще запълни някои празнини. Да, чел съм романи-дневници в преводни издания, но тук всичко е „на наша почва“, както се казва. Самият Ненко е учител и много добре разбира докъде се простират интересите на хлапетата. Част от сцените са взети от реалността, така че не е нужно да ви смигвам или да ви правя подканящи муцуни, за да обърнете внимание на книгата. 😏 Но, така или иначе, тук всичко е приключение, както често се възприема от хлапетата заобикалящата ги действителност.

   Като малък всеки се е сблъсквал с трудности и е търсил някакво решение за себе си. Недоверието към по-възрастните е едно на ръка – нали се сещате, че тайните и прекрачването на определени граници не могат да се обсъждат без притеснение с учителите и родителите. Това си е различен свят, дори различна вселена, ако гледаме с очите на децата. И всички възрастни идват от Каменната ера, както ще стане ясно. 😃 Сега да спомена и смартфоните, защото те имат огромно влияние и… направо са си задължителни! Не случайно първото приключение е свързано с един такъв: последен модел, супер готин, разтърсващ въображението и самочувствието. Нашият герой е вече в пети клас и задължително трябва да се появи „с гръм и трясък“ пред съучениците си. Малко мрънкане и хитринки пред родителите са достатъчни. Нов телефон – голямо самочувствие! Първи ден и… телефонът е изгубен! Нещо се е променило драстично и всяко хлапе ще се опита да намери решение. По хлапашки. Задължително! Освен това наоколо щъкат най-добрите приятели, които ще се опитат да помогнат. Приятелството и доверието са две от основните теми.

   Книгата е илюстрирана прекрасно от самия Ненко. А рисунките определено са яки и в тях има доста хумор. Може ли да се илюстрира готино момиче, без да се набляга на глупавите аксесоари? Според мен хлапаците ще ококорят очи при тази гледка. 😃 Нямам навика да прикачам допълнителни снимки в ревютата, но пък лесно ще откриете такива на съответната страница във Фейсбук и блога към нея. И това далеч не е всичко. В самата книга има и интерактивен елемент. В нея се намират вече популярните QR-кодове, които препращат към допълнително съдържание, свързано с разглежданите теми.

   Чудесата са възможни, веднага бих казал. Определено тази книга заслужава продължение, предвид опитът да бъде „разчупена“ една до болка познати структура и послание в другите книги-дневници. Макар да съм нетърпелив за следващата, ще проявя търпение, за да се получи наистина добре. Бих ви посъветвал да следите и страничката на блога „Книжни криле“, в която детските книги се чувстват наистина прекрасно. Там има чудесни предложения за най-малките, а и за по-големите хлапета и тийнейджъри.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Други ревюта:

Аз чета
Детски книги

3 мнения за “„Сбогом, дневнико!“ на Ненко Генов

  1. Pingback: Първи отзиви за „Сбогом, дневнико!“ на Ненко Генов – Книжни Криле

  2. Pingback: „Планински патаклами“ („Сбогом, дневнико!“ – книга 2) на Ненко Генов | Книжен Петър

  3. Pingback: „Училищни ‘убавци“ („Сбогом, дневнико!“ – книга 2) на Ненко Генов | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s