„Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче“ на Раймондо Варсано

В търсене на приятелството

1-3565432   Приятелството е безценно, ще каже всеки, който е изпитал положителните емоции от споделянето с близък човек. Да обичаме и ценим приятелите е в основата на всичко, което се случва в живота. Дали различието е достатъчна причина за пренебрежението между нас и можем ли да бъдем човечни, когато това е необходимо? Героите на Раймондо са пред изпитание, което ще ги научи на толерантност и да ценят приятелството, въпреки всички пречки и различия. „Приключенията на Пиляпа, малкото бръмбарче“ („Колибри“, 2019) е един от прекрасните примери за нуждата да не бъдеш сам в огромния свят, който те заобикаля. Тази книга е написана за всички, не само за малките човеци, готови да тръгнат на път за своите приятелства и щастливи моменти. Това е пътят, изпълнен с много трудности, препятствия и сериозни изводи. Но тази красива книга разглежда сериозните въпроси с усмивка. Историята на Пиляпа е поднесена свежо и носи приятното удоволствие от звънливия смях, който ще чуем от хлапетата и техните родители. Не мога да не спомена приятните и някак „предразполагащи“ илюстрации на Пиетра, които магически визуализират поднесения текст.

   Пиляпа се ражда различна и това е причината да не получи приятелска ръка от самото начало на живота си. Всички бръмбарчета са черни, а тя е мъничка и бяла. За да намери приятели, тя потегля на път и среща все странни особняци, които не намират причина да ѝ обръщат прекалено много внимание. Раймондо е създал такива атрактивни образи като Бухал-Чухал – вечно взиращият се в звездите единак; Паяк-Як – гладникът, чиито ловен инстинкт е над всичко; Плачеща върба, с нейните вечни причини за тъга, и още причудливи същества, всеки със своята си емоция и начин на възприятие. Богатството на книгата се усеща във всички създадени герои, чиито огледален образ лесно се припокрива с хора, които бихме срещнали по пътя си. На мен ми направи впечатление историята на Хралупата, чиято нагласа към околния свят я е научило на онова, което всеки би трябвало да осъзнае.

   Историята на Пиляпа е и прекрасен пример колко различен е светът, в който живеем, и само изпитанията и прозорливостта могат да ни научат да разбираме приятелството. Затворих последната страница с усещането за приятно прекарано време. Несъмнено книгата е за препоръка! Тандемът Раймондо и Пиетра са си свършили прекрасно работата, за да се получи това красиво издание.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

2 мнения за “„Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче“ на Раймондо Варсано

  1. Pingback: Седмично с Амаиро #80 - A Court of Books and Magic

  2. Pingback: „Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче” от Раймондо Варсано и Петя Радивчева (Пиетра) – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s