„Глад“ на Алма Катсу

Пътуване към мистерията

1-215760_b

   Легендарното пътуване на заселническата експедиция, предвождана от братята Донър, дава достатъчно привлекателен сюжет за написването на хорър. В средата на XIX век огромна територия от Северноамериканския континент продължава да е дива пустош, рядко населена от познати и непознати индиански племена. Колонизирането на нови територии е привлекателна перспектива за приключенци и търсачи на богатства, макар самото пътуване често да завършва с трагедии. Точно Калифорния се явява мечта за много семейства, които разпродават имотите си и тръгват на път с мисълта за райското място, където могат да започнат начисто. Но „Глад“ („Orange Books“, 2017, с превод на Богдан Русев) е и свръхестествен роман, потопен дълбоко в индианските предания, с чиято помощ Алма Катсу материализира своите идеи. Факт е, че самата експедиция претърпява неуспех, но оставените следи и по-внимателното анализиране довеждат до много въпроси без отговор. Местата са действителни, повечето персонажи са реални личности, но историята може да бъде интерпретирана по различни начини. Самият аз доста време странях от книгата, предполагайки, че ще ми трябва специфична настройка за четене. Определено смутното време е добро за разгръщането на подобни сюжети. Пък и свръхестественото си има своя чар, който до голяма степен крепи жанра хорър.

Историята показва, че колонизирането е основна черта в дълги периоди от развитието на човешката популация. Вече почти няма скрити от очите места, затова е толкова вълнуващо да се четат приключенски романи. Това не минава без конфликти и безброй отнети човешки животи, така че я има и горчилката за съответните коренни жители. Ако изместим поглед от тези факти, можем да се насладим на епични приключения. Това очакват и предводителите на кервана, спокойни в своята безразсъдна увереност. Те са семейства с различен социален статус, което им позволява да разчитат на определени привилегии или ограничения. Маршрутът е ясен, но не всички са спокойни за своята неприкосновеност. Често възникват конфликти, последвани от редица нещастия. Става все по-ясно, че трябва да оцеляват на предела на своите възможности. Постепенно и запасите намаляват. За всички нещастия трябва да се намери виновник. Той е открит в лицето на Тамсен Донър, чийто привички будят безпокойство и съмнения. Тя е набедена за вещица, което повлича след себе си куп кавги и злощастия. Следват няколко изчезвания и пътуването се превръща в трагедия. Но това е на повърхността. Предупреждението идва от необичайното поведение на някои пътници и зловещите находки, които говорят за намеса на самия Дявол.

Наистина изключителна история, откъдето и да я погледнеш. Е, на места ме раздразниха някои хвърлени напосоки имена, чиито собственици изобщо не придобиха нормални очертания. Сещате се какво имам предвид. Ако бъдем по-придирчиви, можем да се обърнем и към психологията, предвид реалните трансформации в поведението на персонажите. Когато отнемеш удобството и предвидимостта, определено следват интересни ефекти. „Глад“ не е изцяло мистификация, подхвърлена за забавление на масовата публика. За всички трагедии си има причина, и тя е в грешните решения и пренебрегването на отговорностите. Свръхестественият елемент си беше чудесна добавка. Доволен съм.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Други ревюта:

Reader Sense
Shadow Dance
Asya’s Adventures ORL
CATWOLF’S WRITINGS
Chetivo
Книголандия
BOOKS & COFFEE

Едно мнение за “„Глад“ на Алма Катсу

  1. Pingback: „Дълбините“ на Алма Катсу | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s