„Заговор в Града на мъртвите“ („Детективи с машина на времето“) на Фабиан Ленк

Разследване в двореца на Хатшепсут

1-233007_b

   Стана традиция да захващам някоя детска поредица, която ми е направила впечатление. „Детективи с машина на времето“ си заслужава отделеното време, защото насочва младата аудитория към събития и личности, които са оставили следа в Историята и определено заличава онова така трудно за преодоляване задължение да се премине през четене на емблематични за съответния период произведения всяка година. С подобни поредици интересът би могъл да бъде възбуден и отдадените на забавление хлапаци да гледат с повече любопитство към далечни за тях събития и трудни за осмисляне културни различия. Миналото крие удивителни факти, но с тях трябва да се борави с по-особена гледна точка, затова едно приключение би свършило прекрасна работа. Фабиан Ленк пише с мисълта да предаде част от необходимите знания, без това да изглежда скучно. „Заговор в Града на мъртвите“ („Фют“, 2022, с превод на Десислава Лазарова) ни отвежда в Древен Египет, когато фараон е удивителната Хатшепсут – най-известната жена, оставила ярка следа от тогавашната цивилизация. Но за да стигнем там, трябва да последваме тримата приятели от нашето време.

Юлиан Ким и Леон са нормални деца с различни интереси, но трябва да преминат през традиционните уроци и домашни. Наред с всичко се запалват по тайните на миналото и наблюдават с вълнение всички древни артефакти, запазени в музеи и библиотеки. Днешната им задача е да напишат нещо за емблематичната Хатшепсут, но дори въображението не им доставя достатъчно вдъхновение. Просто трябва да препишат фактите от една книга. За разлика от приятелите си, Юлиан има по-сложен проблем. Той крие тайна, от която все още не се е възползвал. Една машина на времето е останала скрита от всички, но точно тя може да им помогне да вникнат по-задълбочено в живота на Древен Египет. Нуждата от приключения веднага ги запалва и те смело прекрачват времевия портал. А в Тива Хатшепсут си има доста врагове, затова е взела мерки, но последния заговор е наистина добре замислен. Трите деца бързо се вписват в обстановката и започват да научават за проблемите на владетелката. Те трябва да се организират и да разконспирират престъпниците. Ленк постепенно разширява кръгозора на младите си читатели, излагайки много и ценни факти от Историята с такава лекота, че едва ли някой би останал недоволен от поднесеното приключение.

Първата книга от поредицата е пример за любопитните хлапаци, които търсят да развият своите интереси в определена посока. Наред с удивителния сценарий на Ленк, тук има много повече забавни и любопитни неща, свързани с културата на една от най-известните древни цивилизации. Спомням си навремето с какво удивление четях „Индийски приказки“, колко магия извлякох от непознатите времена и места, колко необикновени ми изглеждаха хората в книгата. Вероятно днешните деца имат нужда от друг подход и тези книги биха били от съществена полза. Освен това Фабиан Ленк е обособил богат речник в края, за да обясни с няколко изречения особеностите в терминологията, свързана с Древен Египет. Много се зарадвах, че поредицата се завърна с нов дизайн и към момента разполагам с цели дванайсет книги. С удоволствие препоръчвам на любопитковците и на тези, които по-трудно вникват в обичаите и особеностите на някои исторически периоди.

Оценка от Книжен Петър: 4.3 / 5

Едно мнение за “„Заговор в Града на мъртвите“ („Детективи с машина на времето“) на Фабиан Ленк

  1. Pingback: „Тайнственият отмъстител“ („Детективи с машина на времето“) на Фабиан Ленк | Книжен Петър

Вашият коментар