„Тайнственият отмъстител“ („Детективи с машина на времето“) на Фабиан Ленк

Битки на Колизея в Рим

1-233008_b

    „Детективи с машина на времето“ е приятна и развлекателна поредица за хлапета с приключенски дух, а също и за тези, които не намират особен смисъл в четенето и избягват да го правят извън традиционните задължителни препоръки от училище. Първата книга – „Заговор в Града на мъртвите“ – дава начален тласък към едно изумително пътешествие назад във времето, когато събитията са имали непосредствена значимост за бъдещето. Естествено, Фабиан Ленк се е подготвил с цяла кошница факти във всяка книга, което би повишило общата култура на децата, освен типичното за приключенските поредици гарантирано забавление. „Тайнственият отмъстител“ („Фют“, 2022, с превод на Десислава Лазарова) се насочва право в центъра на Римската империя по времето на Тит Флавий, който, макар да се къпе в славата на Император, намира не един враг пред портите на двореца си. Атракцията в случая е Колизея – място за битки и всякакви други зрелища. А тримата ни герои вече са четирима и готови да разконспирират поредния зложелател.

След необикновеното си пътуване в Древен Египет, Юлиан, Ким и Леон решават да изненадат учителя си по история със знания и интелект. Стаята на времето винаги е на линия и чрез нея хлапетата се готвят да се върнат назад до едно от важните събития в Древен Рим. Император Тит се готви да впечатли всички с организирането на най-зрелищните игри досега, но тайнствен стрелец е готов да саботира начинанието. Нашите приятели и египетската котка намират начин да следят нещата изкъсо, като попадат на следи, които обаче водят в различни посоки. Винаги изглежда, че има сигурен заподозрян, но сложната система във висшите кръгове на Империята е пречка за всеки детектив. Ленк постепенно запознава читателите си с куп личности, богове и културни особености на онова време, изпълвайки солиден речник в края на книгата. Чудна роля е дадена на котката, която не само се вписва добре в сюжета, но и носи основна заслуга за изненадите.

Чудесно продължение на историята, макар след първата книга да е ясно, че всяка от поредицата може да се чете в разбъркан ред. На мен ми беше доста забавно, макар отдавна да съм минал възрастта на аудиторията, за която е предназначена. След Египет и Рим, вероятно Фабиан Ленк ще обиколи голяма част от известните места в Древния свят и средновековието. Сигурно няма по-добър начин съвременните деца да научат факти за живота в отдавна изчезнали цивилизации и да се настроят да още подобни книги. Следващата спирка е Монголската империя.

Оценка от Книжен Петър: 4.3 / 5

Вашият коментар