„Загадъчната библиотекарка“ („Приключенията на г-ца Шарлот“, кн. 2) на Доминик Демерс

Шантава библиотекарка, шантава библиотека

1-208069_b   Не е толкова трудно да харесаш забавна книга, още повече когато е предназначена за хлапета с буйно въображение. Ако и авторът е запознат достатъчно с постоянните им приключенски апетити, резултатът е налице. Доста хилеж хвърлих покрай „S.O.S. Нова учителка“ и не беше трудно да се навия за следващата книжка от тази прекрасна поредица. Какво да кажа за шантавата г-ца Шарлот? Тя е доста тайнствена и неописваема, но достатъчно грижовна, за да въведе ред в една забравена библиотека. Е, може да реши да я подреди по цвят и да позволи ползването на палатки, дюшеци, одеяла и възглавници, но важното в случая е да привлече повече читатели. Този смел и безразсъден Доминик Демерс! „Загадъчната библиотекарка“ („Прозорец“, 2017, с превод на Анета Пантелеева) е от онези дребни книжки, които ти доставят истинското удоволствие от четенето. Само хлапетата да знаят къде да гледат и сами ще започнат да се ровят сред купищата от детски книжки. Една г-ца Шарлот им е достатъчна, за да запали въображението. Да видим сега какво ни е спретнал Демерс…

   Ако знаете вече коя е г-ца Шарлот, няма да се учудите, че кандидатства за работа в свръх-малката изоставена библиотечка в градчето Сан Антоал. Никой не е стъпвал там от доста време, а и жителите нямат особено желание да го правят, защото изобщо не четат. Хлапетата пък от местното училище си имат съвсем други занимания: пакости, игри и любовни истории за разкош. Книга? Едва ли. Време им е да разберат коя е тази клечеста възрастна дама, която разнася насам-натам книги и чете часове наред, като дори „влиза“ в тях, докато го прави.

   Градче без кмет не може, но пък този си няма представа колко важно е четенето за подрастващите. Него го интересуват предимно градската инфраструктура и предстоящите кметски избори. Така че г-ца Шарлот трябва да се справя сама с набирането на средства и изхранването на библиотечни обитатели като мишките, паяците и другата гмеж – много сериозна задача, въпреки че с нейната ексцентричност нещата да изглеждат съвсем различни отстрани.

   „Загадъчната библиотекарка“ е също толкова веселяшка и изненадваща, колкото и първата книжка. Демерс дори си е позволил някои по-пиперливи шегички, които хлапетата наистина обичат. Малко любовна драма, малко щуротии и много забавление. Доминик Демерс си знае работата. Остава ми само да дочакам следващата книжка.

Оценка от Книжен Петър: 4.3 / 5

Едно мнение за “„Загадъчната библиотекарка“ („Приключенията на г-ца Шарлот“, кн. 2) на Доминик Демерс

  1. Pingback: „Загадъчната библиотекарка”, книга 2 от поредицата „Приключенията на г-ца Шарлот“ на Доминик Демерс – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s