„Тайната на динозавърските кости“ („Островът на приключенията“ – Книга 7) на Хелън Мос

По следите на научното откритие

1-34567654

   Колко приятно и вълнуващо е, когато детска поредица е превърната в страхотно криминале, а и е чудесен пример за хлапаците с развита логическа мисъл. Наред с приключенията и забавните ситуации, из Касъл Кий се извършват истински геройства не от кой да е, а от група деца, които не само си прекарват страхотно, но и помагат на полицията. Е, полицията научава последна за геройствата, но това е подробност за ограничени родители. 😃 Важното в случая е, че младите детективи си вършат чудесно работата и дават отпор на престъпниците. „Островът на приключенията“ е наистина мега яка поредица, както би казал някой почитател на криминалните истории. И така стигаме до „Тайната на динозавърските кости“ („Фют“, 2017, с превод на Юлия Спиридонова-Юлка) – поредната порция екшън и разкрити престъпления. Тук дори имаме повече герои, макар някои да не се изявяват толкова с логическа мисъл, а с конспиративни теории. Ако някъде открият нещо, което може да се върже с куп местни и световни легенди, то веднага би послужило за доукрасяването им. Представете си кости, които могат да са на извънземни рептили. Е, това е забавната част в случая. 😊

Явно в Касъл Кий не само децата намират с какво да се занимават в свободното си време. Селцето не е във възторг тихите му улички да се превърнат в част от атракцион, макар с удоволствие да приема гости. Слуховете, че на мястото на старата каменоломна ще се строи, все повече дразни местните жители. За Скот, Джак, Емили и Дрифт липсата на случаи не е нормално положение, затова те си търсят причина да им се случи нещо наистина епично. Въодушевлението идва, когато намират древни кости на потенциален динозавър. Въпреки, че не е случай на убийство, все пак е доста примамливо да му обърнат повече внимание. Ако нещо е свързано с науката, трябват и солидни доказателства, затова се включва и местния палеонтолог – самобитен изследовател, който все няма търпение да докаже теориите си и често прибързва с изводите. Естествено това е повод за научната общност да не го вземат на сериозно. Когато излизат резултатите от пробата, нашите детективи започват да подозират измама. Ето един нов криминален случай за тях.

Типично в стила на Хелън Мос, ситуацията е доста заплетена, така че младите читатели трябва да проявят съобразителност и да впрегнат логическа мисъл. За мен е изключително приятно да чета истории, които „не жалят“ аудиторията си, като предоставят куп улеснения и гледат да не „повредят“ детската невинност. Да четеш за реални опасности и измамници си е добра подготовка за живота. Чудеса може и да има, когато почти всичко зависи от родителите, но по-нататък нещата приличат на дълга поредица от проблеми за разрешаване. Харесвам тази смела поредица и вярвам, че хлапаците ще си прекарат чудесно свободното си време с нея. Засега има само още една преведена книжка, но ще е хубаво да се насладим и на останалите.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s