„Трите ??? и Белия гроб“ на Бен Невис

Изненади на зимната ваканция

1-225642_b

   Определено имах опасения, че първите книги от поредицата, написани преди десетилетия, ще се различават коренно от по-скорошните, но те изчезнаха още с първите страници. Различните автори следват една строго установена формула, която ги превръща в едно цяло. „Трите ??? и Белия гроб“ („Авлига“, 2020, с превод на Виолета Вичева) напълно се вписва в цялата история и дори носи още повече заряд, предвид солидната младежка възраст на участниците. Питър, Юстъс и Боб съвсем не са хлапаци и нямат причини да се занимават с отминалото си детство, така че тук нещата са сериозни. Дори онзи допълнително втъкан хумор не е необходим, за да привлече към приключенията им. Затвърждавам мнението си, че идеята е прекрасна. Оттук нататък, поредицата просто трябва да набере инерция у нас и да събере достатъчно почитатели. Нерядко я препоръчвам, защото наистина си заслужава. А новото приключение крие доста изненади. Макар и не в работен екип и във ваканционно настроение, Трите ??? имат закалката на детективи и следват специфичните особености на тази професия. Действително, свободните дни са за отмора и разходки, а защо не и преход в планината. Явно най-приятни са им закътаните места, където няма навалица, а се срещат само сериозни катерачи и любители на снежните писти. Но човек трябва да е подготвен за всичко, даже за най-странните обстоятелства. Да видим…

Предложението е прието и Трите ??? се отправят на заслужена ваканция. Изборът е закътано селце и малък курорт в подстъпите на планината. Всичко изглежда наред с техническата подготовка на местните, но някои признаци подсказват известни неясноти, а за едни детективи съмненията могат да звучат като начеващи проблеми. Малката общност в курорта чинно следва своите задължения, като не отказва помощ на момчетата и се грижи всичко да е по правилата. Преходът е планиран и всички гости потеглят по маршрутите си. Предупреждението за лавини е в сила, но… винаги има какво да се обърка. Трите ??? са изправени пред множество загадки, които бързо трябва да бъдат решени, още повече че има неизвестни фактори, които спъват новото разследване. Бен Невис усърдно следва линията на загадките, с което приключението определено се превръща с незабравимо.

Книгата увлича незабавно и се чете на скорост. Героите са атрактивни, всеки със своя характер и възможности. Разбира се, започнах да привиквам към изненадите, които не свършват до последната страница и от време на време се досещам какво ще последва в даден момент. Но това си е младежка книга и си представям любопитството и широко отворените очи на четящите. Чудесно написана история!

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

В поредицата:

„Трите ??? и Призрачният замък“ на Роберт Артър
„Трите ??? и шептящите кукли“ на Андре Минингер
„Трите ??? и Белия гроб“ на Бен Невис

Други ревюта:

Книжни криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s