„С широко отворени очи“ на Джузепе Феста

Страхът под леглото

1-4765432-001   Дойде време и за петата книга от страшничката поредица за деца „Мистерии от Замъка на страха“. Четирите предишни успяха да ми оставят доста добро впечатление. Авторите са различни, но целта е само една – тръпката от странните прояви на детското въображение и от време на време нещо истинско, което би могло да потренира неукрепналата психика. Едно време се четяха доста страшни приключенски истории, които все още влизат в списъка за лятно четене на хлапетата. Най-малкото можеш да срещнеш човекоядци, които да те пожелаят за храна. 😀 Сега има кратки романи, написани само за деца, най-популярни от които са тези на Р. Л. Стайн. Настоящата поредица не пада по-долу, но пък е с по-кратки текстове, които могат да се прочетат скоростно от всяко дете. Не за пръв път ги препоръчвам, все пак всички мъници искат да разберат какво се крие в старата къща, гардероба или под леглото. 😉 „С широко отворени очи“ („Фют“, 2018, с превод на Евдокия Златарова) се занимава точно с този страх и разнообразява с индианска легенда за чудовище, детските неволи кой кого ще уплаши и още какво ли не. Феста се оказа доста добър разказвач.

   Героите са Лио и доведената му сестра Ейми, която го обожава, но пък създава впечатление за най-дразнещото същество вкъщи. Родителите им се местят в нов щат, за да развият по-добре бизнеса си, въпреки недоволството на децата. Скоро се настаняват в малка къща, което бързо е възприето като недопустимо. Освен това на Лио и Ейми им се налага да спят не само в една стая, но и на едно легло, чудесен случай за малкото момиче да му погажда непрестанните си номера. Докато неразбориите съсипват нервите на новодомците, един индианец ще разкаже страшна легенда, която бързо-бързо превзема ума на децата и става все по-реална за ужас на всички. Съществува или не, чудовището под леглото си е доста голям проблем за спокойния сън.

   „С широко отворени очи“ е мистериозна и достатъчно напрегната като история, за да предизвика интерес сред хлапетата. Феста е наясно с материала, за да предизвиква въображението. Сюжетът отново не е нов, но реално интригуващите моменти са на линия. Името на автора ми се стори познато и след кратка справка разбрах, че е спечелил у нас награда „Бисерче вълшебно“ за друга своя книга. Ясно е, че ще полюбопитствам и за нея, макар да е в друг жанр.

Други книги от поредицата:

„Една опасна игра“ на Анна Виварели
„Въртележката на куклите“ на Алесандро Гати
Нощта на отмъщението“ на Фабрицио Силеи
„Загадъчната ръка“ на Гуидо Сгардоли

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Едно мнение за “„С широко отворени очи“ на Джузепе Феста

  1. Pingback: „Тайната на Пепелния остров“ на Елена Педуци | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s